Солидарен дом - инициативата за подкрепа на самотни родители

08.03.2016 г. 1 500
Инициаторката на идеята Солидарен дом - Нели Гошева
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Грижата за деца и работата са трудно съвместими, особено за самотните родители. Нели Гошева е самотна майка и много добре познава предизвикателствата, пред които един самотен родител е изправен всеки ден: намиране на жилище, намиране на работа, плащане на сметки, изхранване, грижа за децата, изпращането им на училище и т.н. Тя е твърдо решила да помогне на хората в нейното положение и е измислила начин по който да го стори заедно с хората, които вече е запалила по своята идея - изграждането на Солидарен дом – дом от хората за хората.

Идеята на Нели Гошева е заедно със съмишленици да учреди фондация „Солидарен дом“, чрез която да закриля и подкрепя самотните родители, както и родители и деца, жертви на насилие. Нейната идея вече е подкрепена от доброволците от Клуб Нещото в гр. Пловдив - психолог Десислава Даскалова, адв. Надежда Кръстева, арх. Петя Владимирова, инж. Георги Желязков и много други, които именно днес ще учредят фондацията.

“Солидарен дом ще осигури на нуждаещите се жилище, ще им помогне да завършат образованието си, да развият определени умения, да си намерят работа, както и да се запознаят с Правата на Човека и Правата на Детето, и да се научат да ги отстояват. За осъществяването на идеята ще работят доброволци – проектанти, адвокати, психолози и изобщо помощта на хора от всички професии е добре дошла.” - разказвани ни с плам Нели.

Тя ни обяснява, че нейната цел е не само да предостави подслон на тези семейства, които имат нужда от помощ, а да им бъдат предоставени условия да развиват и придобиват умения. Именно затова в селището ще има плодно-зеленчукови градини, в които родителите и децата сами ще отглеждат храната си.

“Работата и връзката със земята от една страна е прекрасна терапия, а от друга страна развива полезни умения, дисциплина и чувство за отговорност, обяснява Нели и допълва, че семействата ще могат да останат в жилището до момента, в който се почувстват достатъчно независими и решат да поемат по свой път.”

Не може да не подминем въпроса как ще се защити селището от хора, на които не им е там мястото или не искат промяна в своя живот. Инициаторката ни обяснява, че е почерпила опит от Испания, където е живяла. Как ще се подпомага дадено семейство от страна на фондацията и за колко време, ще решава Управителният съвет, съобразявайки се с индивидуалните особености на всеки случай. Приемът в „Солидарен дом“ ще става след сключване на договор с фондацията и спазване на заложени правила и задължения в него.

Едно от изискванията в договора ще бъде родителите да се усъвършенстват, за да придобият умения, чрез които да осигурят достоен живот на себе си и децата си, вместо да чакат някой да се грижи за тях. По този начин всеки родител ще почувства съпричастност, ще усети, че е оценен, а в същото време ще се мотивира, ще използва максимално предоставената възможност и ще се убеди, че е способен на много повече.

“Когато родителите показват воля за положителна промяна, когато полагат усилия да се реализират, тогава и дарителите на фондацията ще имат желание да продължават да ги подкрепят”, убедена е напълно Нели.

След като днес ще се положат основите с учредяването на фондацията “Солидарен дом” в клуб Нещото в Пловдив, втората стъпка ще бъде набиране на средства за закупуване на подходящ парцел, на който да се построят жилищата. Нели и хората около нея обмислят възможността  да работят и помагат ефективно на семействата в нужда и преди да са осигурили средствата за закупуване на парцела. Така с малки крачки, поетапно фондация “Солидарен дом” ще се  стреми към реализацията и на голямата цел.

Нели и нейните съмишленици искат да започнат нов етап от развитието на българското общество и солидарната помощ. Фондацията не просто ще подобри състоянието на нуждаещите се семейства. Тя ще покаже на всички нас, че е напълно възможно да се подкрепяме и да се грижим един за друг, и че това наистина има значение за поколенията след нас. Ако и вие виждате смисъл в инициативата и бихте искали да я подкрепите, може да го направите чрез сайта: https://solidarendombg.wordpress.com/.

 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3