Шевицата е средство за взаимодействие между вътрешния и външния свят на българите

04.08.2016 г. 6 061
АНДАРИ - ArtExtreme15
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
На 05 август от 10 ч. в Бистро Европа - гр. Варна, бул. Сливница 11, ще се проведе работилница „Българска шевица и ваяшки накити“. Събитието е с вход свободен. За влиянието на шевицата и как да си направим лични накити ще разкажат и покажат АНДАРИ (АНатолий Радев и ДАРИя Василева) и Йордан Иванов. Материалите ще бъдат осигурени на място. 

Йордан е от село Аврен, музикант е, майстор на автентични накити и горд притежател на богата етнографска колекция ваяшки костюми и накити.

Анатолий Радев и Дария Василева са създатели на първия в страната Център за визуална култура "ArtExtreme", едноименна творческа платформа и школа за визуално изкуство "ArtExtreme Concept" към него. Анатолий Радев е инженер „Радиокомуникации и видеотехнологии”, специалист е в сферата на комуникационните технологии, има опит с маркетинг, ПР, реклама и визуална комуникация. Продуцент и собственик е на рок група "АБРИТУС" и едноименния албум "ABRITVS" . Дария Василева е фотограф, магистър Фотографско Изкуство, участва със свои творби в редица изложби.

Портал12 се свърза с Анатолий, за да разкаже какво на практика представляват везбените орнаменти - шевиците, каква е тяхната функция и защо влечението към българския фолклор се възражда все по-силно у нас.

Какво представлява и за какво служи везбената орнаментика?
Шевиците са едни образни конструкции, които наблюдаваме върху определена материя или медия - средство за пренос на информация. Самата шевица представлява писане със символи и структури върху определена медия - т.е. някаква дреха, пешкир, покривкa, възглавницa, черга. Везбарката представя една картина със сюжети от своя вътрешен свят и кореспондира чрез тази картина със света около нея. Основният елемент в конструкцията на шевицата е т. нар. “кръст”, но не е кръст, а “х” - хикс, т.е. кръст в полегата форма, завъртян на 45 градуса. Той е знак за защита.

Така както пишем букви върху хартия, по същия начин изписваме слова върху нашата дреха. Тези слова са наши пожелания и те притеглят определени сили, които ние искаме да се изявят в нашия живот. Поставяме ги върху определена част на тялото - около врата, около таза, на китките.

Сватбеният чеиз съдържа определена орнаментиката, различна за мъжа и жената. Една жена, която няма деца, носи определени символи, които да предизвикат плодородие. Или ако е по-издигната в съсловието, нейните елементи показват нейния ранг.

Всеки един елемент от шевицата е един архетип, който съществува в нашето вътрешно пространство и е много древен символ. Когато ние го изявим като част от нашето пространство, чрез него ние се свързваме с нашия вътрешен свят.

Има около 10 основни структури в българските шевици, които са част от всички архетипни конструкции в основата на човешката цивилизация. Най-характерният елемент е т. нар. “гръм, змийска люспа” или “зиг-заг”. Това е отличителният воден знак на българите - ние почитаме водата и змея. Змеят всъщност не е рептил, а змия с крила. Всеки стопанин почита смока като пазител на къщата. Когато се гради къщата, под прага символично се поставя парче от въже - това е пазителят на къщата.

Интересът към българския фолклор се засилва
Това се дължи на нашето автентично пространство. Ние можем да съществуваме само в нашата собствена автентична идентична среда. Нашата музика е нашата вибрационна среда, нашите думи и символи са нашата среда. Всичко, което носим вътре в нас, го отразяваме в околния външен свят и общуваме с него.

Тепърва започваме да осъзнаваме богатството, което носим. Когато работим, рисуваме и използваме различни орнаменти и структури, те предизвикват една вътрешна промяна в нас. Ние започваме да осъзнаваме тази вътрешна промяна чрез начина, по който се чувстваме - орнаментите внасят в нас или повече жизнерадост, или повече действие, или повече спокойствие. След това знаем кои структури и цветове искаме да присъстват около нас.

Музиката е допълнителен елемент, който прави магията още по-голяма. В света музиката е разделена на два клона - неравноделна и равноделна. Равноделната е изчерпала своя потенциал на 100% - всички вариации и комбинации от използване на равноделните размери са изчерпани. Неравноделната музика, т. нар. “българска музика”, от нея са използвани само 2% - имаме 98% световен път напред за усвояване на нашата музика. В нея присъства пулсът на живота, на Вселената, на цялото Сътворение - това са и вътрешните звуци.

Определението за нас е, че ние сме словени - т.е. хора, които сътворяват чрез слово, словото работи при нас с огромна сила. Затова препоръчваме на всички да внимават какво изричат и как го изричат. Ние трябва да бъдем много отговорни към думите, които изричаме, както и към орнаментите, които избродираме върху нашата риза.

В рамките на работилница “Българска шевица и ваяшки накити” ще имате възможност да се запознаете отблизо с елементите на българската шевица и да ги приложите в ежедневието си според собствените си потребности. Работилницата е част от многожанровата изложба “ArtExtreme 15”, която може да се види във Военноморския музей във Варна до 31 август. Изложбата е посветена на големия скулптор Кирил Шиваров. Повече информация ще намерите в сайта на АНДАРИ: http://www.andaribg.com/bg/index
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3