Проф.Дамян Попхристов: Паметникът на кан Алцек символизира духовния ни контакт с Челе ди Булгерия

09.06.2016 г. 3 552
паметник на кан Алцек
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Кан Алцек е основателят на град Челе ди Булгерия в Италия. През VII-и век, той кръщава и планината там - Булгерия, в чието подножие се намира градът, в който на 7-и Юни бе открит негов паметник.

По повод откриването на паметника на Кан Алцек, Портал12 потърси проф.Дамян Попхристов, чиято фондация "Български център Просветление" е един от партньорите в тази инициатива.

"Празникът по откриването на паметника беше едно изключително мило и топло тържество, на което присъстваще целия град и от околностите. Местните хора казаха, че такова мероприятие отдавна не се е случвало в региона. Ние от фондация Български център Просветление, сложихме една шепа българска пръст, която положих в основата на паметника. Това беше посрещнато с овации и ръкопляскания", сподели пред Портал12 проф.Дамян Попхристов.

"Тази шепа пръст символизира този духовен контакт, който ние правим с Челе ди Булгария. На външен вид тази пръст прилича на тяхната, но нашата е по-особенна, защото е заредена с Любовта ни към тях. ", заяви по време на церемонията по откриването на паметника, проф.Попхристов.

Местното население посрещна гостите от България с плакати на кирилица "Добре дошли", както и с многобройни български знамена. На събитието присъстваха и видни представители на българския бизнес, които са помогнали във финансирането на бронзовия паметник на кан Алцек.

 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3