Проф.Андрей Пантев: Петър Дънов оставя благост със своето Вселенско учение (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

05.11.2016 г. 1 691
Проф.Андрей Пантев
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Представяме ви изказване на проф.Андрей Пантев за Учението на Петър Дънов, по повод 120 годишнината от първата ръкописно написана книга от Учителя. Видеото е от организираната среща днес във Варна от Общество "Бяло братство".

"Учението на Учителя Петър Дънов не се е променило. То остава вечно. То е универсално, космополитно, общочовешко. Всичко друго - расовата борба, класовата борба, пролетарската революция, пазарната икономика, дотолкова готиният капитализъм.., че няма в него капка човечност...всичко това се изчерпва! А учението на Учителя си остава непокътнато. Защото това не е вградено в институции, които да печелят в буквалния и преносния смисъл на тази дума. Един обикновен човек има непорочното излъчване на един Божествен човек! "

"Учителя е мисля единствен, който казва, че не опреква атеистите, не упреква католици, протестанти, мюсюлмани, ислямисти....Това е благостта на Господа. И затова неговото Учение и неговите последователи днес привличат все повече хора, които досега са се отнасяли безразлично, ако не...снизходително. Изведнъж си спомняме за днешната дата, спомняме си за тези изначални лекции и проповеди, в които няма капка високомерие, няма капка мания за величие, няма капка назидание, няма капка идея "аз зная повече от теб". Той предава това, което усеща по тайнствените пътеки на никога неразгадимата човешка природа."

"Музиката на Дънов е като молитва. Като молитва при всички нещастия, при всички изпитания и всички радости. Затова трябва да разположим делото на Учителя в една особена историческа ситуация, защото ако той беше роден в 17-и век, вероятно нямаше да има такъв успех. Днес пък - съвсем!"

"Възцарете вечна обич, вечна правда в Света". Да! Но това първо трябва да е в тебе, а не в супермаркета и не на шведската маса. Най-напред се започва от сърцето и душата. И затова е най-трудно. Човек най-напред трябва да вярва в нещо. Онзи ден се сетих, че имаше един страхотен мюзикъл - Човекът от Ламанша, по ДонКихот, където Питър Отул играе едновременно Сервантес и  Дон Кихот. Единият малко налудничав, малко глуповат, другия - мъдрец. Изведнъж Сервантес казва: "Лудост е да вярваш само в този Свят! Благородство е да вярваш в един свят, който трябва да бъде такъв, но да се опиташ да бъдеш част от него. Не другите, не Те, а в нашия личностен свят..."

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:

Андрей Пантев - видео

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3