Приспиването в душевен комфорт - опасен символ, предхождащ идването на Ариман

09.12.2016 г. 3 625
духовно спане
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Принципно има основно три вида човешки индивиди в нашето съвремие. Едните, които се движат, работят, хранят се, правят някакви неща и т.н., но през цялото време спят и животът им минава като в някакъв сън. Вторият вид са тези, които чрез различни стимули са преминали бариерата на голямото дневно сънуване, разбрали са, че искат да се спасят от него и са поели по път към личностно и може би... духовно израстване. Тук обаче ги очаква зловещ капан. Съблазняващо и приятно изглеждаща клопка, която да ги успи отново и то още по-силно.

Те попадат в илюзорен свят на съзерцание, гледат изгреви и залези, опитват се да се откъснат фактически от този свят, недомогвайки се до вътрешното чувство, че всъщност Земята е най-големият дар за преобразяване, метаморфози, трудности, изпитания и предизвикателства, които могат да ни осветлят истинският път обратно към божественото.

Ето какво споделя по тази тема създателят на антропософската наука Рудолф Щайнер:

" Луцифер има пръст в цялата съвременна теология, в неестественото, церемониално и маниерно изкуство. Ариман има пръст в онези бездуховни и повърхностни естествени науки, които изобщо не могат да се доберат до проявленията на Духа в природния свят; Ариман насърчава механичните и бездуховни елементи в човешкото поведение. Традиционният духовен живот малко или много е съхранил нещо от луциферическите Ангелои и те са устремени към една важна цел: да предпазят човека от действия! Да не позволят на човека някакви действия! Те искат да го ограничат в рамките на вътрешния душевен живот. Обаче човекът стана личност. И въпреки това, тези Ангелски Същества непрекъснато се противопоставят и внушават на човека: ти не трябва да се впускаш в никакви действия! Ти не трябва да стигаш до откровенията на своята воля!

Да, те искат да принизят човека до едно мистично вътрешно спокойствие, да го приспят в един душевен комфорт. Те го тласкат към мистиката, към фалшивата теософия. Те го тласкат към пълна пасивност и шепнат: Ти не трябва да действуваш, а да съзерцаваш! Те го превръщат в един мечтател, който предпочита ден и нощ да се занимава с великите загадки на света, но не и да пренесе във външния свят огнените езици на своя Дух. Те биха искали да видят как официалната наука израства от външното и повърхностно наблюдение.

Те с удоволствие наблюдават как възниква една наука като тази на отец Сели, който беше отличен астрофизик, защото наред с микроскопа и телескопа притежаваше нещо, което е просто несъвместимо с техниката: онова, което му беше дадено от луциферическите Същества под формата на свръхчовешка мъдрост."
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3