Планинари спомогнаха хижа Тъжа да заработи със слънчева енергия

04.10.2016 г. 967
Хижа Тъжа замени бойлера със слънчева енергия
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
От началото на октомври хижа „Тъжа“ в НП „Централен Балкан“ разполага с 30 соларни панела. 7,5-киловатовата система позволява топлата вода в хижата да се нагрява безпроблемно, единствено с помощта на слънчевата енергия - съобщи екологичната организация Грийнпийс България (Greenpeace Bulgaria).

Проектът е осъществен по инициатива на Грийнпийс в сътрудничество с Туристическо дружество „Приста“ - Русе, което стопанисва хижата.

С тази инициатива искаме да покажем, че хижите могат да разчитат изцяло на възобновяеми източници за енергийните си нужди и да намалят своя отпечатък върху природата - пояснява еко-организацията.

Портал12 се свърза със Сашо Попов - председател на ТД „Приста“ - Русе, който разказа какви обстоятелства са довели до инсталиране на слънчевите панели:

Всички хижи, които са високо в планината, имат проблеми със захранване, електричество, топлина. Консултирахме се със специалисти, топлотехници, фирми и т.н. Обсъждайки възможностите, стигнахме до извода, че с такива фотоволтаични панели може да допокрием енергийните нужди на хижата.

Грийнпийс не се спрели директно на хижа Тъжа, а направили конкурс, за да изберат коя хижа е най-подходяща. Поставили някои условия, като например да няма асфалтов път до хижата, да бъде посещавана от по-сериозни туристи, да бъде в средата на България, да бъде в защитена територия, както е Национален парк Централен Балкан, и други екологични изисквания, на които х. “Тъжа” отговаря най-пълно от останалите кандидати.

Миналия месец стопаните на хижата са сменили целия покрив, тъй като е бил с пропускащи керемиди, а сега вече е такъв, какъвто трябва да бъде покривът на една истинска планинска хижа. След ремонта са поставили и фотоволтаиците. В ремонтите и подобренията наред с майсторите са се включили поне 20-тина души доброволци планинари, обичащи планината.

Имаме малък генератор-торбина в рекичката, който създава ток за осветление - пак не стигаше за топла вода. Досега се използваха много дърва за затопляне на бойлерите, което не е природосъобразно. А сега това ще се избегне и дървата ще се използват само за отопление на столовата. Тъй нареченият енергиен отпечатък на хижата ще бъде по-щадящ за природата. - радостно отбеляза още г-н Попов.

 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3