Откритите на Антарктида останки от динозаври могат да решат някои от големите мистерии на Земята

06.05.2016 г. 853
Антарктида - експедиция за търсене на динозаври
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
При експедиция в Антарктида група изследователи от няколко държави откриха повече от един тон вкаменелости и останки от динозаври, съобщава ABC News. Откритите на Антарктида останки от динозаври могат да решат големите мистерии на Земята

Съгласно оценките на специалистите възрастта на някои от находките е на около 71 млн. години. Сред намерените древни артефакти са включително вкаменелости от рептилий. „Намерени са останки на такива видове като плезиозаври и мезозаври – морски влечуги, известни от филмите за Юрския период“, разказа доктор Стив Солсбъри от Университета в щата Куинсленд. Учените са се натъкнали и на вкаменелости от птици, които са обитавали Земята в края на Меловия период. 

Преди милиони години Антарктида е била част от суперконтинента Гондвана, който всъщност е бил топъл и изобилстващ на живот. Благодарение на континенталния дрейф, Антарктида се измества се измества на юг към сегашният полюс и сега там са погребани под лед и сняг безброй останки и вкаменелости от този праисторически период.

динозаври на Антарктида

Експедицията, която се финансира от Националната научна фондация е използвала ледоразбивач и хеликоптери, за да достигне до иначе недостъпни места като островът Джеймс Пок и други острови в близост до него, някои от малкото места в Антарктида, където носещите скали могат да бъдат лесно достъпни за изследване. 

"99% от Антарктида е покрита с постоянен лед. Търсим вкаменелости на праисторически животни, които са живели в Антарктика в самия край на ерата на динозаврите, за да можем да научим повече за тяхното разрушителното измиране" заяви Матю Ламана, палеонтолог и помощник-куратор в Музея Карнеги.

Геолозите се надяват да получат информация за периодът от около 66 млн. години назад и дали на Земята се е разиграла кардинална промяна в хабитата, която няма нищо общо с последователната еволюция, налагана от конвенционалните науки през последните години. Те търсят и доказателства за удар от астероид, като най-вероятна причина за глобалното измиране на динозаврите.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3