От днес започват летните археологически разкопки на Перперикон

20.06.2016 г. 794
Перперикон - разкопки 2016
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
От днес започват летните археологически разкопки на Перперикон, ръководени от проф. Николай Овчаров. Настоящата археологическа и проучвателна кампания е седемнадесета по ред. В нея е заложено окончателното завършване на Акропола - северните части, северната порта. Ще бъде разчистена и крепостната стена от Север, обясни Овчаров.

Той допълни, че екипът му ще работи и по южното подградие, където миналата година бе открита цистерна за вода. По думите на Николай Овчаров, тя е само част от голяма структура, която се развива от юг. Целта ни е да приключим Акропола, за да може община Кърджали да кандидатства по задаващите се европейски програми.

Археологът припомни, че финансирането на разкопките за 2016г. е в размер на 220 хил.лв. от държавния бюджет, като при необходимост дейностите могат да бъдат дофинансирани в рамките на 20-30 хил.лв. от община Кърджали. Разкопките на Перперикон ще продължат до септември включително. Екипът започва работа със 70 човека, като се очаква те да достигнат 85, посочи още Николай Овчаров.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3