Образователната кампания Яко е да си еко стартира в училищата

29.03.2016 г. 528
министър Ивелина Василева
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
„Бъдете нашите екопомощници в опазването на природата“. С тези думи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева се обърна към десетките ученици от Първа английска езикова гимназия в София и 112 ОУ „Стоян Заимов“. Пред тях министърът даде старт на националната образователно-информационна кампания за 2016 г. „Яко е да си еко“.

Тази година кампанията е насочена към подрастващите и целта е да развие у тях любов към зелената идея. Ще бъдат популяризирани и мерките по две от осите на Оперативна програма „Околна среда“ - „Отпадъци“ и „Подобряване качеството на атмосферния въздух“. ОПОС е програмата, чрез която се реализират важни екологични инфраструктурни проекти – пречиствателни станции, канализации, регионални системи за управление на отпадъците.

Министър Василева посочи, че е важно да възприемаме природата като основен елемент от нашия живот. „Време е да осъзнаем, че отпадъците не са просто боклук, а източник на енергия, суровина за индустрията, тор за растенията. От тях може да се прави дори изкуство. Всеки от нас може да даде своя принос и за подобряване качеството на въздуха, като ползва например повече градския транспорт или се придвижва с колело“, каза пред учениците тя.

Министърът обяви и старта на Зелената олимпиада, която се провежда за четвърти пореден път в България. Досега в нея са участвали над 15 000 ученици, но тази година се очаква още по-голям интерес. Попълването на тестовете и писането на есета започва от днес, така че бъдете активни, призова министър Василева.

Регламента на инициативата представи организаторът на Зелената олимпиада Евелина Гечева. Тя обясни, че онлайн платформата е направена така, че се изключва възможността за фалшиви регистрации. Всяко дете се регистрира с името си, класа, училището и населеното място.

Решаването на тестовете ще бъде възможно до 10 май 2016 г. на  http://zelenaolimpiada.bg На същия сайт на 20 май ще бъдат обявени и резултатите. На финала ще бъдат наградени 18 участници - по трима от всеки район за планиране: Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Във всеки един от районите в града, в който децата са се представили най-добре, ще гостува спектакълът „Яко е да си еко“ с екопосланиците Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека. Награждаванията ще бъдат в края на май и до средата на юни.

Тийн идолът Ангел Ковачев, който се включи в събитието, призова децата да носят зелената идея в сърцето си. Той ги призова да не си изхвърлят отпадъците по улиците и да се придвижват с ролери и велосипеди.
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3