Нивата на кислород в Черно море падат сериозно, а рискът от катастрофално освобождаване на водороден сулфид остава

25.01.2016 г. 1 044
Черно море | © снимка: Портал12
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Токсичността и липсата на кислород от дълбините на Черно море се приближават към повърхността, показва ново изследване на Националния институт по океанография и експериментална геофизика в Триест, Италия.

Сравнявайки измервания, събрани от 1955 до 2013 г., изследователите открили, че богатият на кислород най-горен слой на морето се е свил с повече от една трета от 140 метра до 90 метра дълбочина през последните години.

Този кислороден слой поддържа морската екосистема и разделя атмосферата от най-големия резервоар на отровен газ и сероводород в света.

Намаляването на кислорода в Черно море вероятно е резултат от нарастващите регионални температури и увеличените доставки на хранителни вещества. Според учените катастрофално освобождаване на водороден сулфид (H2S) остава все пак малко вероятно, но все пак съществува.

"Това не е научна фантастика, а сериозен риск", е позицията на учените към момента.

Сероводородът е безцветен газ (при концентрация на големи количества - силно запалим), който е обозначен от H2S символ. Това е газ, който е без цвят, но има характерна силна миризма . Той има миризма , която наподобява тази на развалени яйца.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3