Невролози и будисти постигат съгласие: Съзнанието е навсякъде!

29.03.2016 г. 4 461
чрез осъзнаване се свързваме и творим реалността
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Нови теории в неврологията показват, че съзнанието е присъщо свойство на всичко, точно като гравитацията. Това открива един свят на възможности за сътрудничество между будисти и невролози.

Един от водещите световни експерти по съзнание, неврологът Кристоф Кох, отива в манастир в Индия, за да обсъди тази материя с група будистки монаси. Цял един ден Кох разговаря с Далай Лама, като двамата имат различни подходи. Кох предлага съвременни научни теории по този въпрос, а Негово Светейшество контрира с древни будистки учения. И все пак, в края на тяхното обсъждане, двамата мислители се споразумяват за почти всяка точка.

Панпсихисъм – съзнанието е навсякъде
"Това, което ме порази най-много, беше неговата вяра в това, което ние на Запад наричаме "панпсихизъм " – вярата, че съзнанието е навсякъде", казва Кох. "И това, че трябва да се намалят страданията на всички съзнателни същества."

Панпсихизъм, идеята за универсално съзнание, е забележителна мисъл в някои клонове на древногръцката философия, паганизма и будизма. До скоро тя бе до голяма степен пренебрегвана от съвременната наука.

В работата си върху съзнанието, Кох сътрудничи с изследовател на име Джулио Тонони. Тонони е баща на най-популярната съвременна теория за съзнанието, наречена Интегрираната информационна теория (IIT), която Кох веднъж нарича "единствената наистина обещаваща фундаментална теория за съзнанието."

Измеримо ли съзнанието на практика?
Съзнанието може да бъде измерено като теоретично количество, което изследователите наричат Фи (phi). Тонони има тест за измерване на Фи (количеството на съзнание) в човешкия мозък. Той е подобен на звук от звънец; учените изпращат импулси в човешкия мозък и наблюдават как пулсът отеква през невроните (реверберация) – напред и назад, наляво-надясно. Колкото по-дълга и по-ясна е реверберацията, толкова по-високо е наличието на съзнание у пациента. Използвайки този тест, Кох и Тонони могат да кажат дали пациентът е буден, заспал или упоен.

Лекарите и учените могат да използват фи, за да кажат дали човек във вегетативно състояние е ефективно мъртъв, колко съзнание има човек с деменция, кога точно у плодът се развива съзнание, доколко животните възприемат, и дори дали един компютър може да чувства.
„Това е много належащо“, твърди Кох. "Ние сме свидетели на раждането на компютърната интелигентност. Дали машината има съзнание? Усеща ли нещо? Ако това се случи, тя може да придобие юридически права, а аз със сигурност имам етични задължения към нея. Не мога просто да я изключа или да изтрия диска. "

Чрез съзнание към нова реалност
IIT също съчетава тези практически приложения с дълбоки идеи. Теорията казва, че всеки обект с фи по-голямо от нула има съзнание. Това би означавало, че животни, растения, клетки, бактерии, и може би дори протоните са съзнателни същества. Кох вижда IIT като обещаваща теория, тъй като предлага разбиране за панпсихизма, което се вписва в съвременната наука. В академичен документ Кох и Тонони правят прозорливо изявление, че тяхната теория "третира съзнанието като присъщо, фундаментално свойство на реалността."

Дали това е поредното откритие, което ще допринесе за глобално обединение между научни теории и духовни учения? Може би в най-скоро време ще станем свидетели на зараждането на нов вид официална религия, в чиито храмове ще получаваме достъпни научни обяснения на закодирани в молитвите послания. Дали бихме могли да разберем явленията в природата и да общуваме по-ефективно с нея? Ще успее ли науката да обясни за неверниците поне част от тъй наречените „паранормални явления“? Може би ще започнем открито и съвсем преднамерено да общуваме и с най-малките частици, носещи съзнание, и заедно ще творим незнайна за сега реалност.
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3