Националните ни герои оживяват в часовете по история в училище

23.03.2016 г. 445
Незабравимата България - интерактивни уроци по история
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
„Внимавайте, вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За нас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.”
 
Из „История славянобългарска”
 
Думите на Паисий Хилендарски за потребността на един народ да познава своята история бихме могли да разтълкуваме така: ако едно общество не познава своята история – не може да има адекватно самосъзнание, не може да има здраво самочувствие, за да се развива и просперира.  Но как да обясним на децата си, че историята е важна, че тя може да им вдъхне увереност и гордост? Как да я направим интересна за тях, как да им помогнем да я запомнят, за да им бъде тя основа в успешното изграждане на бъдещето?
 
В България група родолюбци и ентусиасти създават проекта „Незабравимата България“, който чрез лекции, беседи, дискусии и скромни, но вълнуващи художествено-документални филми популяризира българските национални герои. Инициаторите на проекта възнамеряват с активно участие в социалния и обществения живот да реализират своите идеи, като с това искат да допринесат за културното и просветното бъдеще на Република България и благоденствието на българския народ. Ядрото на задругата се състои от: Искрен Красимиров – основател на проекта, режисьор и продуцент, Филип Филипов – актьор, Красимир Стефанов – сценарист, Костадин Султов – актьор, Росица Кузманова – консултант, Георги Маринов – експерт.

В сайта на проекта учстниците решително заявяват: „Ние сме се обрекли на каузата да сме „последните мохикани“, и „модерни апостоли“, както ни наричат хората, които да бранят достойно историята на България.“

За да постигнат целта си, модерните апостоли организират събития, като: прожекции на художествено-документални филми в училища, читалища,отворени сцени и др.; лекции, беседи и дискусии с ученици, студенти и възрастни граждани. За в бъдеще родолюбивите ентусиасти планират да издават DVD дискове с патриотичните филми, които създават, и да ги разпространяват в пределите на родината и извън нея.

Няколко училищни класове във Враца вече бяха свидетели на интерактивни уроци със Захарий Стоянов и Христо Ботев по случай 3-ти март. Превъплътен в образа на великия поет и революционер Христо Ботев бе актьорът и учител Филип Филипов, а режисьорът Искрен Красимиров изигра ролята на видния общественик Захарий Стоянов.

Вижте ексклузивно видео от интерактивния урок проведен в гр. Враца.                      


 

Ако желаете да подкрепите каузата или да доведете апостолите в някое училище, може да се свържете с групата чрез следните контакти:
Искрен Красимиров – тел. 0894430550
iskrenkr@abv.bg, www.facebook.com/iskrenkrasimirov23

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3