На 5-и Ноември във Варна ще се проведе среща за просветителската дейност на Петър Дънов

02.11.2016 г. 1 172
Петър Дънов - Беинса Дуно - Учителя
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
На 5-и Ноември във Варна ще се проведе среща за просветителската дейност на Петър Дънов.Събитието ще започне в 10.30 ч във Фестивалния комплекс, зала 4. 

Повод за поредицата от събития, които вече започнаха в различни краища на страната е 120 годишнината от публикуването на единствената книга, лично написана от Петър Дънов - "Науката и възпитанието" (Варна, 1896 г.). На годишнината са посветени поредица от събития, търсещи различни ракурси към тази просвещенческа следа в пътя на Учителя.

Петър Дънов е възприел и наследил любовта към просвещението от своето семейство - наука, възпитание и образование са принципи и идеи, втъкани в родовия му ген, които по-късно той развива в своето учение. Дядото му по майчина линия - Атанас Георгиев Чорбаджията, създава със собствени средства първото училище в Хадърджа /Варненско, днес Николаевка/, преди още да има такова дори във Варна. Първият учител там е Константин Дъновски, впоследствие зет на Чорбаджи Атанас и баща на малкия Петър. 

След завършване на средното си образование в Свищов, висшето в теологическия факултет на Бостънския университет, Петър Дънов се завръща през 1895 г. във Варна. Първата му публична лекция е на 5 ноември на тема "Науката и възпитанието" по покана на учителското дружество, година по-късно е издадена и книгата.

В "Науката и възпитанието" са изложени идеите, които по-късно Петър Дънов разгръща в своята културно-просвещенска дейност. От 1914 година е единственият българин, наричан с прозвището Учителя.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3