Международен форум за Българският Дух в Европа ще се проведе във Велики Преслав през Април

04.02.2016 г. 1 679
църква - Велики Преслав
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Международен форум под надслов "Българският Дух в Европа" ще се проведе във Велики Преслав от 8-и до 10-и Април, съобщиха за Портал12 организаторите от фондация „Български Център Просветление – Дамян Попхристов“.

По време на пътуващите семинари през 2015 година от фондацията са се срещнали с много французи и италианци, които са говорели авторитетно, компетентно и емоционално за българското присъствие и духовно влияние в Европа, за Богомилското Учение, дало тласък и на Ренесанса. Това е и сред основните причини дали идеята и вдъхновението за организирането на международния форум във Велики Преслав, родното място на Богомилското Учение.

"Поканили сме видни личности от академичните среди на Франция, Италия, Босна и Русия, които ще участват в теоретичен семинар на тема: „Богомилското Учение и възходът на Европа“. Българската публика ще има възможността да се запознае и с гледната точка на западни учени, историци и последователи на Учението, да чуе от техните уста какъв е приносът на нашите предци за духовното пробуждане на Европа. Разбира се и българското участие ще бъде на съответното високо ниво.", заяви Дамян Попхристов.

Семинарът ще бъде съпътстван от:
 
-         Художествена изложба на голямата българска художничка Лили Димкова с нейния цикъл „Богомили“, „Български светци“ и „Шестата раса“,
-         фотоизложби на френски и български фотографи,
-         документален филм на Момчил Карамитев за нашите пътувания,
-         специална музикална програма, която ще осветли връзката между Орфизъм, българска народна, трубадурска и окултна музика. Специално участие ще имат Диана Дафова, хор „Дъга“, изпълнители на трубадурска музика от Франция и България.
-         практически демонстрации, които ще запознаят публиката със значителните технически постижения и нововъведения на Богомилите, техните забележителни лечителски способности.
 
В рамките на събитието ще се проведе и церемонията по официалното побратимяване между градовете Велики Преслав и Челе ди Булгария от Италия. По инициатива и организация на „Български Център Просветление“ това събитие ще прерасне през месец май в откриването на паметник на Алцек в Челе ди Булгария (Алцек е основателят на италианския град) и в съвместна италианско-българска младежка среща през месец септември в Италия.

От фондацията отбелязаха, че са решени да продължат да следват целите и мисията си по запознаване на обществеността с фактите и истините за историята на България, светите, сакрални, и духовни места в България.

Международният форум в Преслав се организира от:
-         Фондация „Български Център Просветление“
-         община Преслав
-         Духовна Академия на Мистериите Мадара
-         Археологически музей град Преслав
-         Vortex Foundation
-         Издателство „Мария Арабаджиева“
 
И със съдействието на: Посолство на Република България в Рим, Българско училище „Братя Пейкови“ Рим, Българо-окситанско дружество град Тулуза - Франция, Общофренско Окситанско дружество - Франция, Асоциация на българите в Окситания, общината на град Челе ди Булгария, Италия, Шуменски Университет, фондация „ТАНГРА ТанНакРа“ София и голям брой симпатизанти, съратници, доброволци и съмишленици. Паметникът на Алцек е дело на фирма „Treasure“ България.
 
Подробната програма на събитието ще бъде обявена в средата на месец февруари.
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3