Медитация за осъзнатост влиза в училищата (ВИДЕО)

02.02.2016 г. 8 748
Осъзната медитация (майндфулнес) за деца влиза в училищата
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Възможно ли е светът да бъде едно по-добро място? Възможно ли е всички ние да уважаваме себе си и другите повече? Възможно ли е всички ние да сме във връзка с истинското състояние на същността си?

Медитацията влезе в училище: децата вече практикуват майндфулнес – медитация за висока осъзнатост. Този метод показва и насърчава естественото състояние на благополучие.

Какво е майндфулнес и как се прави?
Майндфулнес е практика за осъзнаване на себе си, в която си по-наясно с всичко, което се случва около теб и с твоите чувства. Основното е децата да са със затворени очи, да се фокусират върху дишането си и да сложат ръка на коремчетата си, за да усещат и следят диафрагменото си дишане. Добре е практиките да бъдат водени от човек, който е опитен в този вид медитация.

При първите няколко занятия децата най-вероятно ще се чувстват странно и няма да разбират какво правят и защо го правят. С времето ще свикнат, ще чакат с нетърпение да стане време за медитация и дори ще изявят желание сами да водят практиките.

Защо се прави?
Резултатите в класните стаи са удивителни. Децата имат много по-голяма готовност да седнат и да учат, и имат по-добра способност да се концентрират. Те също се учат как да правят връзка със собствените си чувства и имат възможност да изразят тези чувства пред другите по здравословен начин. Наистина им харесва да бъдат на училище и да прекарват време с приятелите си.

Кога се прави?
Съобразете кога е най-подходящият момент от деня, за да приложите медитацията – например след часа по физкултура и преди по-трудните предмети, като математика. С течение на времето ще забележите, че децата наистина имат по-добри способности за учене след медитативните упражнения.

Как да приложим наученото от медитативните практики в ежедневието?
Създайте навици у децата. Съветвайте ги когато усетят, че са ядосани или притеснени – веднага да разсеят мислите си с дълбоко дишане и да си спомнят занятията по медитация. Поощрявайте ги да си помагат един на друг. Ако някое от децата често проявява агресия и има избухлив характер, нека другите да го успокояват и да му припомнят наученото в занятията по медитация.

 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3