Конете имат висока способност да учат и използват знаци, за да общуват с хората

07.11.2016 г. 1 209
конете...
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Биолози от норвежки университет открили, че конете използват символи, за да покажат, че имат нужда от одеяло. Конете показват признаци на абстрактна мисъл и имат способността да използват абстрактни символи, за да изразят определени желания, като например дали искат или не искат някой да ги завие с одеяло.

В продължение на много години учени и експерти в работата с коне все повече разбират, че конете имат безмерна интелигентност. Те могат да бъдат обучени да изпълняват различни задачи и могат да общуват с хората по много начини, като например тропат с копита, хапят, правят дупки в стените на конюшнята и правят редица други жестове.  

Норвежките изследователи смятат, че конете са много по-умни, отколкото се смята обикновено, затова създават 3 знака, които конете да могат да разчитат. Единият е чисто бял, 2-рият е с хоризонтална черна лента на бял фон, 3-тият е с вертикална бяла лента на черен фон. Учените прекарват 2 седмици заедно с ездови коне, като ги обучават да разчитат знаците. Конете трябвало да използват знаците, за да предадат желанието си на човешките си партньори дали искат да им сложат одеяло на гърба, да го махнат или нещата да си останат както са в момента.

При много коне, е писано следващо прераждане като хора

След 11 дни изследователите откриват, че обучението е успешно за повечето от конете и те активно използват знаците, за да изразят желанията си. В края на експеримента, когато изминават 2 седмици, всички коне преднамерено използват знаците, за да покажат от какво имат нужда. Учените отбелязват, че желанията на конете не са безразборни - животните изразяват нужда от одеяло в наистина студени дни, а искат то да бъде свалено, когато им е топло и се потят.

Също така изследователите отчитат, че на конете им е изключително приятно да общуват с треньорите си. Например една кобила започва да играе с треньора си, като го кара постоянно да маха и да слага завивката на гърба й.

В заключение учените посочват, че конете - освен умението им да разчитат символи - имат способността да разбират връзката между тях самите и действителните последствия в света около тях. Това показва високи способности за учене. Може би някои хора смятат конете за не особено интелигентни, но проучвания като това показват, че при използване на правилните методи, можем да общуваме с тези животни, да разбираме тяхното лично мнение и да разпознаваме техните избори като разумни и практични.


 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3