Кампанията Книги за смет започва на 16 април с нови заглавия и още градове-участници

22.03.2016 г. 833
чети и рециклирай
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
На 16 април в София започва тазгодишното издание на „Книги за смет“ – срещу килограм пластмаса получаваш книга. Кампанията ще се развие поетапно и в други градове до края на месец май, някои от които са Бургас, Велико Търново, Плевен и за първи път - Кюстендил. Организатори на инициативата са издателство Smart Books и фондация „Credo Bonum”.

„Книги за смет“ е най-успешната инициатива, която вече четвърта година обединява отговорното отношение към околната среда и любовта към книгите, като същевременно стимулира четенето и рециклирането на отпадъци. Във фейсбук страницата на кампанията организаторите напомнят, че разделното изхвърляне и рециклиране на отпадъци е редно да се случва постоянно, а не само по време на инициативата.

Тази година има нови заглавия, отпечатани специално за кампанията: „Макс и Мориц”, „Тайната градина” и „Война на световете”. За да получите книга, вашият килограм пластмаса трябва да съдържа: пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки.

В списъка влизат също: найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки. Необходимо е всички отпадъци да бъдат почистени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в битовия свят.

Изследвания показват, че рециклирането на само една бутилка може да осигури около 25 минути енергийно захранване на компютър. Миналата година „Книги за смет“ събра над 14 тона пластмаса и раздаде над 11 000 книги. За подробности около тазгодишната инициатива, като списък с градовете-участници, места и часове на провеждане, може да следите във фейсбук страницата на кампанията: https://www.facebook.com/knigizasmet
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3