Какво е да живееш просто и да възприемеш кризата като възможност? (ВИДЕО)

23.06.2016 г. 943
-
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Искали ли сте някога да избегнете надпреварата на модерния свят и да живееше по-прост, по-малко потребителски живот? Искали ли сте да бъдете по-свободни и да живеете по-смислен живот, далеч от ширещото се умопомрачение? А дали ви е идвало на ум да излезете от т.нар. “зона на комфорт” и да изпитате какво е живот в общност? Всичко това са направили 9 души, всеки от различна сфера на живота, в рамките на едногодишен проект през 2015 г. в Австралия, за да проучат възможностите за по-прост начин на живот в отговор на световната криза.

Много хора вярват, че не знаеш какво имаш, докато не го загубиш, но тази общност е открила, че нещата стоят по друг начин. На това място липсват много от удобствата и аксесоарите на днешната цивилизация, а на тяхно място има най-истинската форма на социална мрежа. Някои от хората са напуснали чиновническа работа за 40 часа седмично, прекарвани в слугуване на големи и безлични корпорации. В новата си реалност тези хора намират всичко необходимо в заобикалящия ги естествен свят, чрез подкрепата на техните другари.

Чрез нашия енерго-интензивен, богат на ресурси консуматорски начин на живот всеки от нас до някаква степен е отговорен за изчезването на разнообразни природни видове с обезпокоителни темпове: обезлесяване на невиждано досега ниво, свръх експлоатация на много от земните природни ресурси, както и акумулирането на отрови в околната среда. Докато много от нас таят надежди, че технологиите ще ни спасят, струва си да вземем предвид простотата като решение на много от предизвикателствата, пред които е изправен светът.

Какво означава да живееш просто?
Специално за гореспоменатата разнородна група от осъзнати хора, това означава да се свържеш отново с естествения свят, да пазиш ресурсите си, като в същото време се разделиш с екстравагантността, икономическите окови и неустойчивите определения за успех от модерния индустриализиран свят. Тези девет души в техните мънички домове, изградени собственоръчно чрез рециклиране на материали, търсят чистотата на това да се завърнеш към основата на живота. През тази една година групата построява малки къщички, засява зеленчукови градини и се научава да живее без претенции и в общност.

Джордан Озмънд е режисьор, който с камерата си документира живота на тази общност повече от 12 месеца. Филмът е наречен  A Simpler Way: Crisis as Opportunity (По-прост начин: Кризата като възможност). Финансирането за филма е 11,260 долара и е осъществено чрез краудфъндинг кампания, благодарение на множество щедри дарители.

 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3