Историята на едно читалище в смисъла на българските традиции

21.03.2016 г. 1 575
НЧ Родолюбие - 2006 - село Айдемир
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
След празника Сирни Заговезни ви представихме гледната точка на един кукер – Георги Спасов – относно кукерските игри, прошката и възраждането на българските традиции. Самият той е приел за лична кауза завръщането към корена, съживяването на българските обичаи и обреди, и обединяването на хората помежду си.

Тази своя кауза Георги Спасов се опитва да осъществи, като заедно с приятели и съмишленици дейно участва в кукерската и коледарска групи и танцовия състав към народно читалище “Родолюбие - 2006” в с. Айдемир. Родолюбците обаче срещат огромна пречка при организиране на мероприятия – сградата на читалището е в много лошо състояние, а държавните субсидии са твърде недостатъчни, за да покрият разходи за ремонт и качествено организиране на събития.

Едно читалище, съградено с любов
Погледнато отвън не личи, че отвътре читалището е в много лошо състояние. Покривът обаче тече в продължение на години. Водата се е стичала по стените, дограмите, зад лампериите и по пода, като е повредила всичко. В някои помещения има носии и сценични костюми, които се търкалят по пода, унищожени са от молци и никой не се е погрижил да ги прибере и опази навреме.

“В продължение на две десетилетия вратите на читалището бяха затворени за всички. Сградата се рушеше пред очите ни отвън и всички бяха безсилни да направят каквото и да е. “ – разказва Георги Спасов за Портал 12. „Сградата е строена от нашите баби и дядовци – всеки е вложил по нещо. Някои от тях все още са живи и като ни срещнат на улицата, ни казват „Дайте да направим нещо за това читалище! Участвали сме в изграждането му – боли ни, че запада“. – с тъга продължава Георги.

Тази година НЧ “Родолюбие -  2006” разполага с 8850 лева държавна субсидия, гласувана от Община Силистра, които са абсолютно недостатъчни за ремонт. Тази сума може само да обезпечи няколко мероприятия от типа на празника Сирни Заговезни, който се проведе на 13 март. Читалището не може да се възползва от европейски субсидии, защото с. Айдемир е в голяма градска община и не влиза в критериите за кандидатстване. Вариантът за финансиране е спонсорство.


Подкрепа за пазителите на българските традиции
Именно затова Георги и неговите съмишленици се надяват, че ще се намерят родолюбиви дарители с финансови възможности и скоро ще може да се направи ремонт на сградата. Това ще е първата стъпка към организиране на все по-мащабни мероприятия, които ще събират хората на мегдана и малко по малко ще възродят българските традиции. От читалище „Родолюбие“ ще оценят каквато и да е подкрепа – спонсорство, идеи за проекти и финансиране, дарения за ремонтни дейности, костюми и носии в добро състояние.

Самодейците от НЧ “Родолюбие - 2006” ни показват какво трябва да означава за нас думата Родолюбие и към какво трябва да ни води тя. Смисълът в поддържане на подобни каузи е да изпълним завета на предците ни – да бъдем обединени и да използваме силата на българския дух за добри дела, тъй като само това ще ни помогне да се съхраним като народ и да пребъдем.

Ако желаете да подкрепите дейността на читалището, свържете се с Георги Спасов на тел: 0897 876 151 или пишете на rodolubie_aid@abv.bg.

Разгледайте галерията със снимки, на които се вижда сегашното състояние на читалището.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3