Георги Изворски: Човекът на духа трябва да има честност, справедливост, благоразумие и доброта (ВИДЕО)

27.02.2017 г. 3 401
Георги Изворски © 2017 Portal12
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Заговезни това е говеене или заговяване, т.е. започваме да се лишаваме от нещо, значи да се смиряваме. Говеенето означава мълчалив пост. Когато някога до 50-60, 100 години се е спазвало в България стриктно, когато младата булка отиде и се ожени, и влезе невяста в едно семейство, в един род, тя трябва да говее 3 години. Говеенето е пълно мълчание. В какъв смисъл? На нея свекър и свекървата ѝ говорят, но тя няма право директно да се обръща към тях. Ако има нещо да си говорят, си говорят само чрез мъжа. Ако го няма в момента, вечерта, когато се прибере от работа, казва на него и той казва на майка си и на баща си. Това е абсолютното говеене, това е абсолютното мълчание. Защо? Това е смиряването, каквото и да са ти казали, ти трябва да се смириш, а смириш ли се – ще простиш, простиш ли – ще се смириш. Това са като скачени съдове. Заговяването е това, че започваме да се отказваме от нещо. Най-напред от храната, която ни изчиства и оттам идва нашето поумняване и помъдряване, защото тялото ни е наблъскано с токсини през зимните месеци. Това е най-дългият пост – 56 дни, като 49 дни без животински продукти.

От утре (след Заговезни) трябва да забравите, че има мазнини. Мазнините са най-голяма опасност за човешкият организъм, на него не му трябват мазнини, защото той си ги произвежда и си ги натрупва. Няма зехтин, нито олио от утре – 1 седмица. Така е първата и последната седмица на поста. Много е важно човек да го знае, но това е физическата страна на нещата. Оттук започва основното в днешната беседа – на физическата страна на нещата трябва да се обръща 1 минута по-малко внимание, отколкото на духовната страна на нещата.

Виждам много хора, които са изкарали 15-18-25-27 години на Запад, Америка, Канада – прекрасно е, но те са изгубили точно това, което се нарича вече американски синдром, а може и друго, но именно да слагат духът след материята, т.е. материята да я слагат на първо място. Има абсолютни приоритети! Това ако го правиш нито ще бъдеш здрав, нито ще бъдеш щастлив, може само горе-долу да бъдеш в материално отношение добре.

Какво е днешното време и какво се иска в тази промяна? – Да променим себе си! Ето един пример: една хубава огромна топола, има 20-30 или 50 гнезда на свраки, на гарги, на гургулици по нея и всеки един чифт си живее, т.е. едно семейство свраки си живее в едно хубаво гнездо, другото в друго гнездо и т.н. Гледат само своето гнездо да е чисто и да е добре, а наоколо не ги интересува нищо. Обаче идва едно време и това време вече дойде, когато отдолу застава мъж с резачка, поглежда тополата и всички онези, които са в гнездата и се грижат за гнездата си не виждат голямото, което идва, което ще бутне цялото дърво. След 1-2 минути тополата вече е изпопадала с всички гнезда. Точно това е в момента, това се върши и затова се говори за катаклизми и т.н. Единственото, което може да направим от нас е да се променим, т.е. да видим не само собственото си гнезденце и собствената си черупка и вътре да продължим, а да видим как стават нещата в света. Ще има ли значение, ако ние продължаваме да имаме гнездото, което не е горе и се е разпаднало? То ще падне, защото всичко осе поврежда. Ако продължаваме да слагаме материята над духа, това е коренно сбъркване на нещата. Досега можеше да бъде така, но вече не може!

Промяната става светкавично, много бързо и ние се променяме не всяка минута… Минута е много! Не всяка секунда… секунда е много! Ще ви кажа, че ние се променяме за една милисекунда, една хилядна от секундата или това е миг. Всеки един миг става тази промяна. Дали усещаме, дали я разбираме – не знам, обаче тя става у нас, но ние не искаме да й се подчиним. Ние искаме да се противопоставим на нея, а противопоставянето винаги носи само негативи. Само съгласието, консенсуса и компромиса те води напред и нагоре към светлината и небето и към истинският живот. Най-малкото, за да имаш добро здраве, ти не трябва да се противопоставяш. Всяко едно противоречие е една адска машина, една бомба, която си залагаме и рано или късно тя гръмва и става на болест. Точно поради тази причина искам да се виждат нещата в тяхната цялост, а не ние да продължаваме в нашият тесен калъп да ги гледаме и да се държим за някои неща. Разбира се, без материя не става и не може, но не изцяло и 100% вниманието ни да е насочено там.

Пак казвам има хора, които завърнали се от Запада, са си променили мисленето, не напълно, но има и такива, които тотално са си променили мисленето и в него няма нищо българско. Какво означава българин? Човек на Духа! Този човек на Духа трябва да има 4 прекрасни качества: честност, справедливост, разумност (благоразумие) и доброта. 

 
ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3