Франция забрани изхвърлянето на храна от супермаркетите

12.02.2016 г. 1 186
закон за даряване на излишната храна
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Франция е първата страна в света, която въведе закон, забраняващ на супермаркетите да изхвърлят и нарочно да развалят непродадена храна. Вече има изискване към магазините да даряват излишната храна и да подписват договори за дарение с благотворителни организации и хранителни банки. За да попречат на нуждаещите се да събират изхвърлената храна, някои супермаркети изливат белина върху нея или я съхраняват в заключени складове.

Законът бе гласуван единодушно от Сената на Франция на 3-ти февруари – сряда, след като бе започната петиция от съветник Араш Дерамбарш. Правилата ще важат за всеки супермаркет с площ от 400 квадратни метра или повече. Ако компаниите си позволят нарушения, може да понесат глоба до 3750 евро.

Жак Бейле от Банк Алиментер, мрежа от хранителни банки, заявява пред Гардиън: „Понеже супермаркетите ще бъдат задължени да подпишат договор с благотворителни организации, ще можем да подобрим качеството и разнообразието на храната, която получаваме и дистрибутираме. По отношение на баланса в хранителните вещества, в момента има недостиг на месо и липса на плодове и зеленчуци. Надяваме се този нов закон да ни позволи да набавяме повече такива храни. Той е много важен за хранителните банки, тъй като това е истински източник на качествени продукти, идващи директно от фабриката.“

Г-н Дерамбарш сега се стреми към закон, който да забранява изхвърлянето на храна от супермаркетите в целия ЕС. Той заяви: “Следващата стъпка е да поискаме от президента Франсоа Оланд да окаже натиск върху Жан-Клод Юнкер и да разшири този закон в целия ЕС. Тази битка едва сега започва. Тепърва трябва да се борим с изхвърлянето на храна от ресторанти, сладкарници, училищни и фирмени столове.“
 
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3