Филмът Родилни разкази поставя ново начало в промяната на условията за раждане у нас

01.11.2016 г. 449
Родилни разкази - премиера
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
По случай Деня на Народните будители Сдружение „Родилница“ Ви кани на премиерната прожекция на българския документален филм „Родилни разкази“ (22 мин). Събитието ще бъде на 2 ноември в кино “Влайкова” на ул. "Цар Иван Асен II" №11 в гр. София и ще започне с благотворителен базар от 17 ч. Прожекцията ще започне в 18:30 ч., а след нея ще има дискусия на тема „Раждането на нашето дете – вълшебно събитие. Как може да стане това в България?”. В събитието ще вземе участие и Жозефина - акушерка от Чехия.

Филмът повдига сериозни въпроси за това как жените и обществото днес възприемат раждането, като се фокусира върху много от проблемите, пред които са изправени бъдещите майки у нас. Раждането в България по дефиниция е медицинско събитие, а жената бива възприемана като пациент. Това отнема централната роля на жената в най-важното събитие в живота ѝ.

На 2-ри ноември ще научите:
•    Как да се подготвите най-добре за своето активно раждане.
•    Как може да участвате в промяната на условията за раждане в България.
•    Че и в България раждането може да е много красиво преживяване.

Днес бъдещите майки в България са задължени да изберат болнично раждане с потенциално високо ниво на интервенции, които утежняват родилния процес, както и психическото и емоционално състояние на майката и бебето. Другата възможност е неасистирано домашно раждане, което крие риск да не бъде оказана или дори да бъде отказана медицинска подкрепа при нужда от страна на майката или новороденото.

бащинство - татко и бебе

Филмът „Родилни разкази” съдържа автентични кадри от раждания и споделя съкровени моменти от живота на една двойка – бременността, раждането и невероятните първи минути след раждането. Също така лентата задава и отправна точка за това какви стъпки са необходими, за да се подобрят условията за раждане както в болниците, така и у дома. По филма са работили: Татяна Косекова-Бърч, Михаил Косев, Диана Василева, Павел Стойчев, Петър Гълов, Галена Цветкова, Софи Робъртс.

Ако Ви предстои да бъдете баща, елате, за да се запознаете с преживяването на други татковци за раждането на техните деца!
Ако Ви предстои да бъдете майка, елате, за да се запознаете с други майки и техните лични истории!
Ако Ви предстои да станете баба или дядо, елате, за да научите как бихте могли да окажете истинска подкрепа на новите родители!

- призовават организаторите


Програма:
От 17:00 ч. започва БЛАГОТВОРИТЕЛЕН базар - от майки за майки,
ще продължи до края на събирането.
В 17:50 ч. залата на Кино "ВЛАЙКОВА" отваря врати,
до 18:10 ч. настаняване на гостите.
От 18:10 ч. започва официалната част - кратко представяне и прожекция на филма "РОДИЛНИ РАЗКАЗИ",
После - свободен разговор по темата:
"КАК ДА ПОСТИГНА ЖЕЛАНОТО ОТ МЕН РАЖДАНЕ В БЪЛГАРИЯ".
Приключване в 20:00 ч.
ВХОД СВОБОДЕН.
Ще може да се правят дарения на място и/или по банков път.

Родилница” е сдружение на жени и майки, родено от инициативата на неформална гражданска група през 2009 г. Основните цели на организацията са да съдейства за подобряване на състоянието на майчиното здравеопазване в България, за уважение към майката при вземане на решения, отнасящи се до нея и нейното бебе, за спазване на човешките и гражданските права на жените и техните семейства през бременността, по време на раждане и в послеродовия период.
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3