Филип Харманджиев: Храната, която ядем, е въпрос на лична отговорност

28.12.2015 г. 2 404
здравословни храни - правилно хранене | снимка: Shutterstock
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Биологичното земеделско производство дава повече добив, отколкото конвенционалното. При него обаче трябва да се мисли, да участваш, а не да ръководиш всичко по телефона, както е при конвенционалното производство. Това заяви производителят Филип Харманджиев по време на семинара "Интерактивни култури" в Червената къща, предаде репортер на Портал 12.

Защо говорим толкова много за храна – това бе основният въпрос, който зададоха организаторите на дискусията. Според собственика на поликултурно стопанство Филип Харманджиев всъщност не говорим достатъчно много за храна и много хора не си дават сметка откъде идва тяхната храна.

Филип Харманджиев

Филип Харманджиев иска да запали българските стопани по печелившото, мултикултурно и регенеративно земеделие, проповядвано от Джоел Салатин, Дарън Дохърти и Алън Сейвъри. В момента фермата на Филип храни малко над 200 семейства с пасищни продукти: свинско, говеждо, пилешко, яйца, млечни продукти.

Харманджиев е убеден, че в момента се храним много по-вредно, отколкото преди и в днешно време много от болестите идват от храната. Това се дължи на политиката, която водят държавите, а именно – колкото човек е по-нездрав, толкова е по-манипулируем. Храненето, по думите му, може да се нарече политически акт. Затова хората трябва да носят лично отговорността за това каква храна ядат.

Червената къща - семинар биохрани и биоземеделие

Забелязали ли сте как изглеждат сградите, където големите производители произвеждат храна, те са по-секретни от военни обекти, каза Филип Харманджиев. Той припомни и думите, които често забравяме: да не се купува нищо, което се рекламира по простата причина, че производителите намаляват хранителната стойност на храните, за да вложат пари в рекламата на тези храни.

Ако човек иска да се храни здравословно, е нужно единствено желание, категоричен е Филип Харманджиев. Не става въпрос толкова за пари. Ако си богат, ще си купуваш по-скъпа биохрана, ако си по-беден, ще си гледаш домати на терасата например, каза още производителят и припомни думите на Хипократ, който казва, че храната е нашето лекарство.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3