Есенното равноденствие събира последователи на Учителя Беинсá Дунó край Арбанаси

21.09.2016 г. 976
Есенно равноденствие - 22 септември
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
По случай Есенното равноденствие и последната Паневритмия за годината последователи на Беинса Дуно във Велико Търново организират братски събор в Арбанаси. Съборът започва на 22.09 в 7:00 часа с посрещане на изгрева, наряд, беседа и Паневритмия на поляната между Арбанаси и пътя за Варна.

Сутринта в първия ден от събора ще можем да чуем лекция на Николай Конакчиев и Данчо Пандулчев на тема „Форма, съдържание и смисъл на гимнастическите упражнения на Учителя“. В ранния следобед всички посетители на събора ще бъдат приканени да слязат заедно по туристическата пътека покрай манастира „Св. Никола“ до крепостта „Царевец“ и ще се придвижат до Изложбени зали във Велико Търново, където програмата продължава. Там ще се проведат: откриване на изложбите „Цветовете на светлината“ и „Духовното наследство на Учителя“; мултимедия и разказ: „Учителя Петър Дънов и Велико Търново“; концерт. Денят ще завърши с наблюдение на спектакъла „Царевград Търнов - звук и светлина“.

Следващите 3 дни от събора ще продължат с посрещане на изгрева, наряди, беседи и лекции на интересни теми, упражнения от Учителя, концерти и излети. Пълната програма на събитието може да видите тук: http://portal12.bg/Bratski-sybor-v-Arbanasi.p3441

Денят на есенното равноденствие, 22 септември, се нарича Денят на учебната година на Школата. От 22 септември всяка година Учителят е започвал да държи Своите беседи всяка седмица през есента, зимата и пролетта.

Какво се случва при настъпване на Есенното равноденствие?

Равноденствието - когато денят е равен на нощта - символизира баланса между светлината и тъмнината, положителни и отрицателни енергии, Слънце и Луна, мъжко и женско начало. Есенното равноденствие е времето, в което благодарим на изминалото лято за топлината и светлината, за жизнерадостните емоции и за силите, с които ни е дарило. Време е да направим равносметка, да съберем узрелите плодове, да празнуваме изобилието и да се подготвим за зимата.

За много култури Есенното равноденствие е специален момент и се отбелязва с различни ритуали. При нас тази година то ще настъпи на 22 септември в 16:22 часа. Старите българи го празнували на християнския празник Кръстовден и вярвали, че това е времето, в което змейовете се прибират в пещерите си, за да прекарат зимата високо в планината. На празника се приготвяли само постни ястия.

С посрещането на есента започва период, в който ще получаваме по-малко светлина и топлина, и ще бъдем по-малко активни. Тогава цялата природа и ние заедно с нея ще се смирим, ще се обърнем навътре към себе си и ще осъзнаем обстоятелствата, в които сме били поставени досега. Време е за израстване и за промяна в начина, по който реагираме в различни ситуации. Време е за избор и вземане на решения. Сега е редно да си направим планове, да ги опишем, да си поставим цели и срокове за поне 3 месеца напред, когато ще дойде Зимното слънцестоене - отново момент за анализ и равносметка.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3