Елеонора Гаджева: Вярата в собствените ни възможности ни кара да вървим напред

27.10.2016 г. 509
изкачване на върхове - алпинизъм
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Издателство „Вакон“ и Народна библиотека „Петко Р. Славейков“ ви канят на представянето на книгата „Българските върхове по картата на света“ от доц. Сандю Бешев и Дойчин Боянов. Събитието ще се проведе на 8 ноември 2016 г. (вторник) от 17,30 ч. в Народна библиотека „Петко Р. Славейков“, Велико Търново.

От връх Пловдив в Памиро-Алай, през връх България в Перу, до планинската верига Тангра на остров Ливингстън в Антарктида... Поместените в тази книга разкази ще ви пренесат на непристъпни географски ширини, ще ви срещнат с непознати култури и ще ви качат на някога недокоснатите, сега български върхове.

Далеч, сред безбрежните висини на Памир в Централна Азия гордо се издигат върховете България и Шипка. През 1968 г. за първи път в историята на българския алпинизъм два безименни върха отвъд пределите на родината ни са назовани с български имена. Така стъпка по стъпка, по тесни и назъбени снежни ръбове алпинистите ни си проправят път към все по-неопитомени хоризонти и започват неуморно да пренаписват световната карта.

Портал12 се свърза с Елеонора Гаджева - журналист, част от екипа на издателство Вакон, която ни разказа какво още ще открием в книгата и как тя би могла да ни помогне в изкачването на собствените житейски върхове.

Българските върхове по света и емоцията в алпинизма

Докосвалите се до върхове на няколко континента доц. Сандю Бешев и Дойчин Боянов създават книгата „Българските върхове по картата на света“ - първата хроника на българските премиерни изкачвания в планините по света. В нея са включени експедиции, в които авторите са били преки участници; също така премиери, осъществени от техни български колеги, както и върхове, изкачени от чуждестранни алпинисти, но получили български имена. “Досега не е издавана подобна книга - чиста хронология на изкачените върхове по света от български експедиции. А най-важното е, че те са наименовани с български имена” - заяви г-жа Гаджева и поясни:

В алпинизма има такава традиция - когато за първи път връх бъде изкачен от експедиция или определен алпинист, тази експедиция има право да даде име на съответния връх. Вече има повече от 40 върхове по света, които носят български имена, което означава, че са изкачени от български алпинисти за първи път. Има 3 върха, които се казват България, много върхове са кръстени на наши градове - има в. Пловдив, в. София, в. Пазарджик.

По думите на Елеонора Гаджева, освен чистата информация, която се съдържа в книгата - кога е изкачен определен връх, кои са били членовете на експедицията - има и много лични истории.

Санди и Дойчин разказват личните преживявания, емоциите, срещите с местни хора. Това е една компилация от хронология и споделяне, която може наистина да докосне всеки, който има отношение към темата и алпинизма изобщо. - каза г-жа Гаджева и допълни:

“Едно от големите предизвикателства в алпинизма е да си първи някъде, да изкачиш неизкачван досега връх, да прекараш първи пъртина и да направиш маршрут. Това ни мотивира, защото такъв тип книга досега не е издавана. Тя може да бъде полезна както за масовия читател, т.е. хора, които имат афинитет към темата, така и на студенти, които учат в НСА или които искат да се занимават с алпинизъм… Това е едно много полезно и практично четиво.”

Българските върхове по картата на света

Авторите и издателството

Доц. Сандю Бешев е заслужил майстор на спорта от 1964 г. и участник в първата българска експедиция, изкачила седемхилядник. Дългогодишен преподавател в катедра „Физическо възпитание и спорт“ към Аграрния университет в Пловдив. Автор е на 18 книги, десетки научни трудове и стотици статии. Изкачил е над 500 върха в Европа, Азия и Южна Америка; сред тях са и 15 премиерни изкачвания.

Дойчин Боянов е преподавател в катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“ в НСА, където защитава докторска дисертация. Успехите му като алпинист включват изкачването на осемхилядниците Еверест, Нанга Парбат и Хидън Пик без употребата на кислород, както и прокарването на множество премиерни маршрути за катерене в българските планини. Участник в две антарктически експедиции, а от 2015 г. е член на Българския антарктически институт.

Основната тема и посока на издателство Вакон - това са пътеписите и пътешествията, а посланието, което достига до нас чрез различните истории в книгите е, че всеки може да покори собствените си върхове, без значение дали те са физически и свързани с алпинизъм, или върхове, които всеки поставя пред себе си. - отбеляза Елеонора Гаджева и завърши с думите:

Един от основните ни аргументи е, че всеки трябва да повярва в собствените си сили и възможности, и да намери това, което го кара да върви напред, да се развива. Бавно, целеустремено и стъпка по стъпка всеки може да постигне това, което смята за важно в живота си. Затова търсим такива автори и сме много щастливи, когато те ни търсят!

 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3