Д. Попхристов: Инспирираме обединение на духовните общности с два големи форума

04.04.2017 г. 962
Велики Преслав
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Г-н Попхристов в края на миналата година на среща във Велико Търново казахте, че навлизаме в много важна година и е време за обединение. Наблюдава ли се този вътрешен подем и желание към все повече пробуждане в хората и търсене на духовната страна на нещата?

Според мен - да. Аз лично го усещам. Много се надявам, че през тази година ще започнат да се случват нещата, защото наистина такава е тенденцията и го чувствам в настроенията на хората, особено при лекции и срещи с публиката, виждам, че хората са жадни за едно такова нещо, говорят много за това и го очакват, това ме кара да мисля, че са вътрешно подготвени, просто трябва да дойде първоначалният импулс, за да тръгне процесът.  

Вие как ще подпомогнете разпалването на този импул през тази година?

Като продължим да правим лекционните срещи, пътуващите семинари и всичко, което сме планирали. Първото, най-голямото, най-важното, най-амбициозното за нас събитие през тази година е Големият Международен Форум, който по наша инициатива и организация ще се проведе в Сен Феликс дьо Караман, Франция. Там преди 850 год., през 1167г. папа Никита, българин, е председателствал първия тогава събор между богомили и катари. Той произнася една историческа реч, която се превръща на практика в призив за духовно обединение на Европа.

Какво гласи този призив?

Този призив гласи, че различията между богомилски общности, които очевидно дотогава са твърде много, трябва да бъдат преодолени в името на обединението и то да стане по модела на българската богомилска църква. Този документ го получих в оригиналния му текст на латински, поръчахме и се направи един прекрасен превод и в много скоро време ще го публикуваме официално. Това събитие от 1167 година ме накара да предложа на френските ни партньори да направим съвместно един голям международен форум, в който да отбележим не просто историческото събитие, а да възродим този духовен призив в днешната ситуация на една твърде разединена Европа и да работим за това да започне наистина един процес на духовно обединение.  

Какво предвиждате на този международен форум във Франция?

Имаме пълната подкрепа на кмета на град Сен Феликс. Замъкът, в който се е състоял на времето този събор е общинска собственост и кметът ни го предоставя напълно. В него ще има художествени изложби -  Павел Митков ще изложи там свои картини, а Любомир Крумов – своята фото изложба. Ще има концерт от окситанска, трубадурска и балканска музика, ще участва и фолклорен танцов състав на българската общност в Тулуза. В конферентната зала на общината ще се проведе голям научен симпозиум. До този момент сме получили потвърждение за участие на лектори от Франция, Холандия, Испания, Англия и Словения. Ще има разбира се и българско участие. Оформя се един наистина доста мащабен проект, към който вече проявяват интерес и пресата и телевизията.

След успешният първи форум в Преслав, тази година предвиждате ли второ издание?

Както казах, форумът във Франция ще бъде голямото събитие,  основният фокус в работата на нашата фондация. Това събитие обаче ще бъде предшествано от форума във Велики Преслав от 21-ви до 23-ти април. Там ще се даде стартът, а  кулминацията в Сен Феликс дьо Караман.

Ясни ли са вече лекторите, темите, по които ще вървят дискусиите? Това вълнува хората, предвид силната първа миналогодишна изява.

Най-важното е, че този Преславски форум ще се превърне в ежегоден като ще запазим неговото основно заглавие „Българският дух в Европа през вековете“ и всеки път ще предлагаме и нови теми. Този път основните теми ще са две : Първата ще бъде “Българите в основата на човешката цивилизация”, и втората голяма тема ще бъде “От Орфизма и Тангризма до Християнството и Исихазма”.  След като получим окончателното потвърждение от всички поканени от нас лектори, ще ги оповестим.

Ще отчетем и какво се случи след онова, което започнахме миналата година с побратимяването между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия. Ще разкажем за паметника на Кан Алцек, който по наша инициатива се направи в италианския град - първият паметник на български владетел извън България. Ще покажем и документален филм за това събитие.

Също така в рамките на форума предвиждаме много работилници, две художествени изложби - на Лили Димкова и на Антония Дуенде, фото изложби и, разбира се, ще завършим с голям концерт.

Вижте програмата на форума във Велики Преслав

Вижте как да вземете участие в международния форум във Франция

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3