Чрез аеро-йога се връщаме към първия момент, в който сме се чувствали в безопасност (ИНТЕРВЮ)

21.06.2016 г. 1 099
Аеро йога
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Днес в цял свят отбелязваме Деня на йога. За някои йога е начин на живот, за други е нещо, с което разпускат и поддържат тонус, за трети може би е практика, която са опитвали някога, но така и не са успели да я опознаят и допуснат в ежедневието си. А има и такива, които само са чували понятието “йога”, може би са виждали няколко асани на картинка, но никога не са изпитвали ефекта й върху себе си. Няма значение от коя група сте вие - с този материал отправяме покана към всички да отбележим заедно този ден.

Йога е универсална наука. Тя лекува и помага за повдигането на тялото, духа и съзнанието. Това, че се е запазила най-добре в Индия, не противоречи на факта, че е една от най-древните световни практики за духовно израстване и всеки може да я усвои, където и да се намира.
Официално Световният ден на йога е един и се отбелязва веднъж в годината, но за да бъде празникът малко по-дълъг и да могат повече хора да се докоснат до йога, в редица градове в страната се провеждат групови тренировки и инициативи не само в рамките на днешния ден.

Наскоро по време на едно събитие в Старата столица - “Да разлюлеем Търново” - посетителите успяха да се докоснат до аеро-йога (въздушна йога) с помощта на инструктора Иван Караиванов. Тогава Портал12 разговаря с него - ето какво каза той по темата:

От колко време се развива аеро-йога в България?
Въздушната йога е навлязла успешно в около 10-тина по-големи градове в България, но все още хората не я познават масово. У нас се развива от 2012 г. Аз се занимавам от повече от 3 години, преподавам от година и половина.

Какво е най-характерното за нея - какво придобива човек, когато я практикува?
Тя е такъв тип йога, която не изисква от практикуващия да бъде в определена кондиция, не е нужно да е гъвкав. Не е нужно човек да има някакви познания по йога, за да може да я прави. Може да се прави от всеки, като има някои малки изключения - хора, които са с хронично високо кръвно налягане, хора, които наскоро са претърпели операция на очи или имат глаукома. Не се препоръчва за бременни жени - никой уважаващ себе си инструктор няма да поеме риск.

А на енергийно и духовно ниво какво отключва този тип йога?
Този тип йога най-вече отключва доброто настроение. На чисто физическо ниво много добре раздвижва, отпуска ставите, разтяга сухожилията... Най-голямата полза е, че разтяга гръбначния стълб от собствената тежест на тялото - без усилие. Като увиснем с главата надолу, се наместват прешлените и съответно мозъкът ни може да комуникира много по-добре с тялото ни, защото гръбначният стълб е нашата невронна магистрала.

Накрая на всяка практика имаме 15 минути отпускане в люлката, което допълнително зарежда хората и ги отпуска същевременно. Самата люлка дава усещане за пашкул - като легнеш в нея, ти на практика малко се изолираш от външния свят, връщаш се в майчината утроба и усещането е много приятно.

Това всъщност е и клетъчната памет на нашите тела. Децата нямат никакъв проблем, защото този спомен все още им е пресен и те най-лесно увисват с главата надолу. Ние възрастните вече сме го позабравили - хубаво е да си го припомним. Чрез аеро-йога се връщаме към първия момент, в който сме се чувствали сигурни, спокойни, отпуснати, в безопасност.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3