Чаят има лечебна сила само при определени условия

15.12.2016 г. 1 349
Време е за чаша чай...
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Месец Декември е изпълнен с празници. Малко от нас знаят, че на 15 декември празнуваме Международния ден на чая.Той ще се проведе най-вече в страните, които традиционно произвеждат и консумират чай. Въпреки това, ако сте любител на чая нищо не ви пречи да отбележите този празник с чаша ароматен чай, а още по-добре в компанията на любими хора.
 
От древността чаят е известен като средство, избавящо от 10 000 болести. Освен като противоотрова, чаят е помагал за подобрение на съня, умиротворяване на духа, проясняване на зрението, сваляне на температурата и много други.
 
Първият международен ден на чая е проведен на 15 декември 2005 г. в Ню Делхи. Идеята на този празник, освен да насърчава хората да пият тази полезна за здравето им напитка е и да обръща внимание върху проблемите, свързани с производството на чай. На първо място, това е конкуренцията на големите корпорации и малките предприятия. Тук идва ред и на нуждата от възпитание и знание, колко е важно къде са израсли билките, кой ги е отглеждал и как ги е произвеждал.
 
Известният наш билкар Д-р Емил Елмазов не веднъж е говорил за важността на това от къде идват билките, които употребява даден човек. Според него, в днешно време, на изключително груба намеса на хората върху растителния свят, те трябва да се вземат от резервати или места, в които не се работи срещу растенията.

Растенията имат групова воля и усещат всяко едно посегателство върху местността, където израстват. Това се отразява пряко върху тяхните лечебни свойства.
 
България е благословена с голямо разнообразие от билки, но културата по пиене на чай тепърва се възражда в българското семейство. Чаят направен от собственоръчно набрани билки предава допълнителен енергиен заряд.
 
Ако нямаме възможност сами да приготвим билките за нашия чай, нека внимателно избираме откъде се снабдяваме с него.

Избирайки чай от големите корпоративни производители, е добре да следим има ли съответната компания знакът Fare Trade*, който гарантира, че чаят ни не е произведен в робска плантация, които колкото и невероятно да ни се струва, все още съществуват.
 
Време е за чаша чай...
 
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3