Боян Мага посвещава в богомилското учение Макрина, преродена по-късно в Преподобна Стойна (ВИДЕО)

07.02.2017 г. 4 457
замъка Монсегюр
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Представяме ви пълно видео от лекцията на проф.Дамян Попхристов за Боян Мага и богомилското учение, която се проведе в София, по инициатива на Митков Арт Програминг Академи и с партньорството на Портал12.

" Единствено в богомилското учение жената е абсолютно приравнена в духовен план на мъжа. Няма друга такава! Ако не ми вярвате – четете и проверете. Примера е много прост в нашата Източно-православна религия жените могат ли да влизат в олтара? – Не, седят отвън да припяват, а вътре влиза свещеник, който извършва тайнствата. След това отварят вратите и те могат да действат оттам нататък. В Християнската република Атон жени не се допускат и не само жени, няма женски животни! По-интересното е, че патрон, върховен божествен покровител на Атонската република е точно Дева Мария. Сега представяте ли си жена патриарх? Ами жена папа? (Оставете папеса Йоанна, това е друга манипулация) Няма! Жена равин, жена имам… Няма! Но при богомилите има!

Още в самото начало Боян Мага лично посвещава в богомилското учение една млада девойка, която се нарича Макрина и тя останала в българската история като Михаил Унгарец. Михаил, защото тръгва с поп Богомил в продължение на 30 години като двойка, обикалят цяла Европа да създават богомилски центрове. В ония години (X в.) е безумие сама жена да върви сама по пътищата и въобще жена да ходи там, затова тя ходи в мъжки дрехи и получава висше посвещение с името Михаил. Кой е Архангел Михаил, на какво е символ той? – На вечната изначална истина. След което, когато се създават тези центрове, Михаил Унгарец, т.е. тя става унгарец защото остава в територията на Унгария и отговаря за всички останали богомилски центрове. При едно от завръщанията й в България я убиват.

Тя се преражда в XIII в. в прочутата Есклармонда дьо Фоа, собственичката на замъка Монсегюр, която превръща този замък в слънчева лаборатория за висша трансмутация на енергията с помощта на петима български богомили. След което се преражда още веднъж, в едно много по-близко минало под името Преподобна Стойна.

Тази връзка, освен любопитното в нея и момента в нея има и нещо друго. Ако сравните живота на тези три жени, виждате едно и също проявление на божествена реалност, абсолютно приравнена към мъжа. Богомилите казват така и това също е уникално: Съзидателната енергия на този свят е женската енергия, а не мъжката както се твърди в 99% от случаите. Женската енергия е тази, която създава модела, а мъжката енергия с нейната ярост, сила, мощ и т.н. трябва да реализира модела. След което идва отново женската енергия да сложи финалния щрих, за да оформи и полученото цяло като едно хармонично, балансирано в мъжка-женска енергия цяло, което да бъде красиво, за да радва.

Оттам нататък богомилите казват така: в своята всемилост, всеблагост и любов към човека, Бог може да прости всяка една грешка на човека със съзнанието, че сме по-слаби, бъркаме. Дадено ни е правото да бъркаме и Той не се дразни от това, нито ни наказва, но не може да ни прости едно единствено нещо – да не се радваме. Този целия творчески съзидателен процес е насочен към Доброто за Радост. Твори добро и се радвай. Радвай се на всичко каквото ти се случва в живота, защото независимо от това колко тежък мрачен, неудачен, сложен, болезнен и т.н. ти се струва живота, радвай му се, защото той е израз на шанса, който ти се дава, човеко, за да можеш сам да достигнеш до нещата как да се върнеш в божествения разум и не само това…

Колкото и труден да ти е живота, дадени са ти в мяра всичките качества, за да се справиш сам и в това е въпроса – Сам трябва да успееш да се справиш. Като се справиш сам, то вече е твоя същност. Това е и целта."

 ВИЖТЕ ПЪЛНО ВИДЕО ОТ ЛЕКЦИЯТА ЗА БОГОМИЛИТЕ И БОЯН МАГА:

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3