Богомилското учение става все по-актуално заради нужната смяна на парадигмата за Света

01.02.2017 г. 2 267
лекция - Боян Мага
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
При изключителен интерес премина лекцията за Боян Мага и богомилството, която се проведе вчера в София. Организатор на събитието бе Митков Арт Програминг Академи, с медийното партньорство на Портал12, а лектори бяха Мария Арабаджиева и проф.Дамян Попхристов.

При откриването на събитието, художника Павел Митков заяви: "Ние сме родени творци. Родени сме да творим и да създаваме действителността около нас. Моят призив към всички е "Отворете сетивата си и творете!". Академията за творческо програмиране си поставя за цел да отключи заложбите в човек, за една по-добра и красива действителност, обединявайки различни древни и съвременни научни и духовни познания.

В своята лекция пред пълната с над 330 души зала, писателката Мария Арабаджиева акцентира: "Богомилството като учение не може да бъде разбрано, ако не бъде разгледано в езотеричния му аспект. С принципите на материалистичната наука, няма как да бъде обяснена една духовна наука, а това може да стане само чрез синтез между двете.

Мария Арабаджиева - семинар Боян Мага - богомили

"Боян Мага е основополагащия камък на богомилското учение, което представлява средновековен възход на древната езотерична доктрина. Всички посветени знаят, че българската земя е специална. Ползвана е от преди десетки хилядолетия за различни алхимични трансмутации на съзнанието на земни и извънземни цивилизации....и бъдете спокойни, тази земя щя я пази Бог, защото е много специална!", посочи Арабаджиева.

Проф. Дамян Попхристов представи от своя страна подробна лекция за богомилството, символиката и традициите на богомилите в запечатването на техните послания, включително в иконографията на християнските църкви. Той фокусира вниманието върху това, че: "Богомилите отлично са познавали как функционира Божественото съзидание във Вселенски мащаб. Това е разбирането, че каквото е горе, трябва да бъде и долу. Това е разбирането, че ние като божии създание, трябва да бъдем директно свързани с нашия Създател, като общуваме директно и сме свободни да правим това, чрез нашата съвест."

Проф. Попхристов закри лекцията с прочит на следната богомилска мъдрост:

"Положете всяко старание и добавете на вярата си Добродетел,
На Добродетелта си добавете Познание,
На Познанието си - Себевладеене,
На Себевладеенето си - Постоянство,
На Постоянството си - Блаженство,
На Блаженството си - Братолюбие,
На Братолюбието си - Любов!"

Боян Мага - богомилство


ОЧАКВАЙТЕ ПЪЛНО ВИДЕО ОТ ЛЕКЦИЯТА В Портал12 TV

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3