Беглика фест 2016 помага за пробуждане и надграждане на колективния дух! (ИНТЕРВЮ)

18.07.2016 г. 5 139
Беглика фест 2016
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
През август ни предстои фестивал, създаден с идеята “да отключим заедно всички възможности, които съществуват в безкрая от вдъхновения”. “Беглика Фест 2016 - Пробуждане” е връщане на човека напред - при родата си. Събитието ще се състои във времето между 25-ти и 28-ми август край язовир Голям Беглик в Родопите. Портал12 е медиен партньор.

Свързахме се с Росица Божкова - една от организаторите на фестивала. Росица ни разкри концепцията на Беглика 2016 в смисъла на пробуждането, което все по-силно усещаме и към което се стремим осъзнато или не толкова, заедно или поотделно. Как Беглика фест 2016 ще ни поведе към осъзнаване на верния път, който е различен за всеки, а ни води в една и съща посока? Имаме ли нужда от партньорство и как да го постигнем, възпитавайки първо себе си и след това помагайки на другия? Доколко сме всемогъщи или зависими един от друг и от Природата? Активностите по време на фестивала ще ни помогнат да си отговорим на тези въпроси.

Тази година фестивалът Беглика ще бъде по-различен от първите си седем години. Насочвате тазгодишното издание изцяло към вътрешното ни пробуждане. Защо избрахте тази насока на развитие на фестивала?

Тази година избрахме тази насока, защото сме в синхрон с една тенденция, която се случва в глобален мащаб, а именно - пробуждането на съзнанието на хората. Все повече хора търсят една нова посока в живота си и нови хоризонти. Точно затова отговаряме на тези потребности.

язовир Голям Беглик

Казвате, че ключът, който ни дава Беглика фест 2016 г. е връщане на човека напред към природата си - при рода си. Какво показва, че е назрял моментът и не бива да отлагаме свързването с природата и завръщането към корените си?

В днешното технологично време човек сякаш се поставя в една позиция да е по-голям от природата. Това води до големи несъответствия. Както при пътуване с кораб, ако корабът потъва, ние да си мислим за забавленията вътре в него и да не отдаваме вниманието си към истински важните неща. Естествено е, че идваме от природата, зависим изцяло от нея, и дори в градовете да не виждаме изгряващото Слънце, Луна, сезоните - с климатиците не ги усещаме чак толкова много, всъщност зависим страшно много от всичко, което се случва около нас.

И тези климатични промени, които са на път и вече се случват, всички проблеми с глобалното затопляне и т.н. са неща, които знаем до болка и е време да ги извадим от техните абстракции и да видим лично, всеки един от нас какво може да направи за това.

И още една заблуда имаме - че сме отделни, че съществуваме сега и само сега. А всъщност ние сме един резултат, едно растение, което има своите корени и се подхранва от поколенията назад, от моделите, които тези поколения носят в себе си. Връщането към корените всъщност може да ни върне към едно здраво отношение към природата и към живота изобщо. Нашите предци са били изцяло зависими от природата и не са живеели в толкова много илюзии, както ние живеем в момента.

разделно събиране и обработване на отпадъците

Тази година ставате на 8 - числото на безкрайността. Какви хоризонти разкрива това пред вас?

Осмицата дава едно ново стъпало към цялостност, която предстои в девятката. Осмицата всъщност ни свързва с Големите сили - тези, които са над нас. Тя осмисля по един нов начин битието ни.

Споделете как организирате фестивала, за да е в пълен синхрон с основната ви цел тази година, а именно: отключване на потенциала чрез пробуждане на душите. Кои са темите и практиките, които ще засегнете по време на фестивала?

Тази година програмата е под идеята за седемте ключа, седемте чакри, седемте кръга на Творението, които съответстват на различните сфери на проявление.

Започваме от първата чакра - първият кръг, който е свързан с начина, по който сме се родили, първите съзнателни години, преживяванията… Тук е темата за пренаталното възпитание, за важността на раждането, за посрещането на новия човек, всичко, което е свързано с ранните години. В този кръг имаме много практики, които са свързани с тялото, със здравословната храна, с различните начини, по които да се грижим добре за тялото, като храм на душата.

Във втория кръг имаме работа с емоциите. Този път има много възможности хората да се запознаят с различни нови методи за работа с емоционалния свят. В днешно време се откриват наистина много нови трансформиращи методи и техники, които позволяват бърза промяна. Ще има запознаване с енергийната психология и различните клонове, като Техника за емоционална свобода, гещалт терапия и други. Освен това, вторият кръг е свързан и с чувствеността, сексуалността - има практики и за тези сфери. Ще има танци, работилници и забавления.

Третата чакра е свързана с проявата на личната сила и воля. Тук сме наблегнали на бойните изкуства.

При четвърта - сърдечната чакра - това е най-вече работата с майката и бащата, с прошката, с предците и връзката с тях. Тук ще бъде представен методът на семейните констелации, като един от най-модерните методи за връзка с предците.

Петата чакра е свързана с изразяването на собствената истина, с творчеството, пеенето. По време на Беглика фест ще има много практики, които са свързани с изразяването на гласа - шаманско пеене, обертоново пеене, различни видове музикална терапия.

Шеста чакра - тук имаме изследване на вътрешната мисия, вътрешните задачи, които следваме. Най-добра идея за тях можем да получим през погледа на астрологията, хюман дизайн, ген-ключове, календара на маите. Всичко това ни дава връзка с вътрешната визия на душата за своя път.

Седма чакра е свързана със свръхсъзнанието. За нея също ще има практики.

край язовира

Децата са важен ключ за бъдещето. Какво е предвидено за тях?

За децата са предвидени много работилнички - работа с вълна, изработка на магнити, бижута… Тази година ще има прекрасни циркови артисти, които ще учат малките на някои похвати. Това за децата е невероятно интересно и забавно, учи ги на много полезни умения.

На вашата сцена са дебютирали и са се изявявали най-добрите етно формации, връщайки ни към мистиката на фолклора и зарядa, който е заключен в него. Какво място заема музиката в пробуждането на една душа?

Музиката е един език, който директно говори на душата и е над ума и неговите концепции. Тя свързва емоциите, преживяванията, и усещанията в едно цяло. На фестивала ще има healing area (пространство за лечение), където ще има киртани, ще учим мантри, шаманско пеене, вероятно Йордан Камджалов също ще направи музикална работилница. Предвидили сме и лечение с ом - това е една обща молитва за благосъстоянието на всички живи същества.

около огъня

Какво искате да отключи Пробуждането?

Едно общо осъзнаване и надграждане на колективно съзнание. Ние като индивиди добре се справяме, но това, което ни липсва в България специално, е един колективен дух на добронамереност и доброжелателност в посока към пробуждане, към общо, към заедност.

Какво е вашето послание към гостите на фестивала?

Тази година се очертава едно чудесно място на срещи, трансформации и откриване на нови хоризонти. Ще се радвам да споделим тази възможност с повече хора.

За всички, които искат да преживеят незабравими мигове на Беглика фест 2016 - Пробуждане - информация за билети тук: http://goo.gl/02Ev1t
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3