Акад. Стефан Воденичаров: Духовността и образованието са най-важните приоритети

13.10.2016 г. 1 537
Акад. Стефан Воденичаров
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Духовното състояние на нацията трябва да бъде сред водещите приоритети на страната. Това заяви председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, пред агенция Фокус в Деня на 147-ата годишнина на Академията, който бе отбелязан вчера. Той уточни, че учените в БАН са разработили документ за националните цели на България. 

Пръв е въпросът с духовното състояние на нацията. Това означава, че първо трябва да се обърне внимание на възпитанието и след това на образованието, защото това са двете съставки за създаването на култура. В момента децата на 3-4 години работят със смартфони и компютри, а като станат на седем започват да учат азбуката и аритметичните действия. Задачата на училището не е да се дават само факти, които да бъдат наизустявани, защото сега като чукнете в интернет, можете да ги намерите много бързо. Задачата на училището трябва да бъде децата да отговарят на въпроси, с които не са се сблъсквали

България е една от малкото европейски държави, която не мисли каква да бъде след 25-30 години. Точно това беше причината преди около година в академията да разработим документ за националните цели на България, който се опитваме и тук, в столицата, но и в страната - в нашите академични центрове в 16 града, да представим. Документа сме вкарали и в Народното събрание, като се надяваме, че там ще намерят време да го разгледат и след обществено обсъждане България да си постави по-далечни цели, а не да се мисли само за след четири години, когато ще има нови избори, какви да са краткотрайните цели на държавата, посочи Воденичаров.

В документа е разгледано какво трябва да се направи и с малкото суровини, които имаме, за да не станем суровинен придатък на големи транснационални компании, а да се опитаме с малкото, което имаме, да правим продукти с принадена стойност и да ги предлагаме по начин, че да не изнасяме принадената стойност навън. Следващ е въпросът с възвръщането на нивото на земеделското ни стопанство. С климатичните условия, с които разполагаме, да се преориентираме към биологично земеделие, в което нещата ще изглеждат по съвсем друг начин.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3