12 избрани мисли и идеи на Васил Левски

19.02.2016 г. 1 436
Васил Левски
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
1. Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. 

2. Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили

3. Ние вече се уверихме, че европейската ингелизка цивилизация, човешките немски идеи, християнските проповеди на протестантите и пр. и пр. са нищо друго освен ,,стани куме да седна".

4. Ако ли от нийде няма помощ за българина, то работата си ни е пак работа.

5. Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си.

6. Цели сме изгорени от парене и пак не знаем как да духаме.

7. От никого странного нищо не се надяваме и никому за нищо не се молиме. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противопоставя и най-силнатa стихия. Защото туй дело е дело за народно освобожде-ние ДЕЛО БЪЛГАРСКО.

8. Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а царя и неговите закони, с една дума турското правителство, което варварски владее не само нас, но самият турчин. Тези народности ще бъдат равно-правни във всяко отношение, а след освобождението ще спадат под един общ закон, който по вишегласието на всички народности ще се избере.

9. На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.

10. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.

11. Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ.

12. Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3