Започна кампанията - Планина, обичам те!

21.04.2017 г.
1094 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Започна кампанията “Планина, обичам те!”, организирана от НПО “Естествоизпитатели”. Кампанията ще продължи до края на месец май. Целта е да се създаде по-силна и постоянна връзка между децата, младежите и природата. Със събраните средства ще бъде закупена екипировка, с която ще се улесни достъпът на деца и младежи до планината и ще бъде проведен безплатен лагер за деца, които не са пребивавали в планината на палатки досега.

Защо “Планина, обичам те!”?
Сашка Витанова от “Естествоизпитатели” се свърза с Портал12, за да сподели мотивацията и пламъка, които стоят зад това нелеко начинание.

„Ние сме взели тази земя назаем от децата ни. Тя не ни принадлежи”, гласи стара
индианска поговорка. Мъдра е, нали? Тази земя, тази природа, тези планини и поля ние ще предадем на децата, на следващото поколение. Но ако следващото поколение не ги обича, не ги познава и не ги цени? Ако човек не е вдишал въздуха на планината, не е виждал простора от върха или не е протягал ръка да пипне близките звезди, дали ще оцени наследството, което ще му оставим?"


Замислени върху тези въпроси, естествоизпитателите виждат един друг аспект на темата за любовта към природата. Природата е тяхното кредо и смисъл,
любов и богатство, опит и мисия. Сега задачата им е да заведат в планината
всяко дете и всеки млад човек.

По думите на Сашка, идеята се родила, когато “се събрали на едно място няколко луди глави, години опит в планинарството, страст към ученето чрез преживяване и любов към природата.”
Нашата кауза е да създадем силна и постоянна връзка между децата, младежите и планината. Младите хора да намерят един нов, вдъхновяващ, мъдър и вечен приятел, а планината да намери следващото поколение планинари., споделят още “Естествоизпитатели”.

В първия етап на кампанията трябва да бъдат събрани 6000 лв. до края на месец май, за да бъдат организирани безплатни лагери за онези деца и младежи, които не познават планината, и да бъде закупена необходимата планинарска екипировка за пребиваването в планината.

Как да подкрепим кампанията “Планина, обичам те!” ?
Има няколко начини, чрез които можете да подкрепите кампанията. Един от тях е закупуване на стоки от определени марки в магазини „Стената” - по този начин се даряват средства за „Планина, обичам те!”. С този общностен инструмент всеки човек има възможност да се включи в кампанията – да подари на дете и младеж среща с планината. Също така може да дарите средства директно по банкова сметка, която може да намерите ТУК.

Първият безплатен лагер за деца и младежи ще се проведе през юни. Негов домакин ще бъде хижа „Чакър Войвода” в Рила. Младите хора ще придобият опитност
за пребиваване в планината, ще научат много за нея – как да я разбират, познават,
обичат, ще открият неща и за себе си, ще научат и за другите.

А ето какви скъпоценности можем да открием там горе, в планината, според естествоизпитателите:

От върха на планината се виждат много неща. Простори, поля, реки и гори. Там, на
върха на планината, виждаш приятеля до себе си – онзи, на когото можеш да разчиташ и в труден, и в лек момент. На върха на планината надзърташ и в себе си. За да се помириш, за да се оцениш, за да помислиш. Това е планината за нас – природа, приятелство, себепознание. А какво е за теб?


Повече информация за кампанията можете да намерите ТУК, а събитията и новостите следете и във фейсбук страницата по темата.
 
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай