Възрастовите периоди при детето определят средата, в която трябва да се развива

21.04.2016 г.
1480 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
За седма поредна година в Пловдив се проведе фестивала “Здравей, Здраве”. Темата на събитието бе “Децата в нас, децата около нас”. Портал 12 ще ви представи интересни моменти от избрани лекции в рамките на фестивала. Първата тема, с която ще ви запознаем, е “Създаване на здравословна среда за деца - физическа, психическа и емоционална” с лектор Любов Миронова.

Любов Миронова е обучител и педагог, автор на поредицата приказки "Бонбончо". Тя работи активно за промяна на образователния модел в България и е основател на център за работа с деца и родители. Автор е на програма за обучение "Виолетовата жаба", изготвена за деца с енергично изразена индивидуалност и техните родители. Любов Миронова е автор и на педагогическата серия от публикации "Устойчив модел за образование и хармония с деца".

За да създадем адекватна среда за развитие на детето – училищна или домашна – е необходимо да се съобразим с възрастта, в която е то. Това е важно, за да може специфичните за периода нужди на детето да бъдат удовлетворени. Основните периоди на развитие при децата са през 7 години:
-          От 0 до 7 годишна възраст се развива тялото на детето.
-          От 7 до 14 се развиват емоциите
-          От 14 до 21 се развива умът
-          След 21 годишна възраст се развива връзката на индивида с Цялото

Пространството за дете в първи период на развитие трябва да е изключително пригодено за движение. Във втория период е важно детето да може да твори заедно с други деца, т.е. средата трябва да е подходяща за групово творчество. От 14 до 21 е времето, в което се извършват експерименти. За тази цел е необходима един вид лаборатория, за да може детето да преживява по-сложни интелектуални концепции през практика.

Най-важното за обзавеждането на една стая е да може да се даде ясен отговор „Това е тук, защото...“ Всеки предмет носи определено послание, заема определено количество въздух, затова е изключително важно да няма излишни неща. Трябва да имаме ясна представа каква добавена стойност за живота на детето носят предметите в стаята му, обяснява Любов Миронова

Не се страхувайте да променяте средата на детето спрямо етапа на развитие, в който то се намира. Това ще му помогне то да се чувства в максимално полезна и мотивираща среда, която ще му даде възможност да се развива пълноценно. Така че отделеното лично време на родителя и малко инвестирани средства ще се възвърнат многократно.
Източник: Портал 12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай