Втора национална среща за свободно развитие на образованието ще се проведе през Февруари (ВИДЕО)

18.12.2015 г.
3254 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Втората национална среща за свободно развитие на образованието ще се проведе февруари 2016. След големия успех на Първата национална среща за свободно развитие на образованието, през февруари месец следващата година ние организираме и Втора национална среща (conference.nmr.bg). Това заяви за Портал 12 председателят на Национална мрежа на родителите Гаяне Минасян. По време на срещата родители, учители и чуждестранни експерти ще представят алтернативни модели и подходи в образованието. Датски специалисти пък ще представят датския модел на образование, който е въведен още през 1850 година.

Гаяне Минасян фокусира вниманието върху проблемите в българската образователна система,  един от които е липсата на достатъчно информация за различните подходи в образованието на децата и за различно разбиране на образованието. „Образованието не като средство да си гарантираш изкарването на прехраната, а средство да се развиваш като човешка личност, като средство не да се впишеш в света, който вече е формулиран, а като средство да създаваш нови светове. Това е съдържанието на думата развитие“, каза тя.

Искането на Национална мрежа на родителите е влизането в сила на член 23 от Конституцията, който така и не се изпълнява и в който пише, че държавата трябва да осигурява условия за свободно развитие на образованието. Според Гаяне Минасян това е и една от причините да има деградация на българското образование, което произвежда все повече неграмотни хора и хора, които са отблъснати от него. 

От правна гледна точка свободното развитие на образованието представлява свобода да се създават образователните форми, както и родителска отговорност, каза председателят на организацията. Родителите са тези, които решават как ще се образоват децата им, дали ще ползват държавната услуга, дали ще ползват домашното образование или ще създадат училище, което да не бъде цензурирано и дискриминирано от държавата, каза още Минасян.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
Източник: Портал 12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай