Вселената е масивна спирала и всички черни дупки се движат в една посока

09.03.2017 г.
1500 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Телскопът Хъбъл засне впечатляващи газови свързвания от черни дупки. Фонтани от газ се свързат странно и формират абсолютно права линия (продължаваща милиони километри), след поглъщане на материя от черни дупки в няколко отдалечени галактики. Новите данни на учените поставят нов обрат по въпроса как възникват галактиките и черните дупки.

Данните на учените показват, че сърцето на Вселената е масивна спирала и всички черни дупки се движат в една посока. Около десет от наблюдаваните галактики са изхвърлили струи газ, които формират приблизително еднаква линия помежду си,съобщават още астрономите.

Галактическите гейзери се захранват от свръхмасивни черни дупки, чиито магнитни полета пускат отломки в междугалактическото пространство. Ако гейзерите са изравнени, това означава, че всички черни дупки се въртят в една и съща посока. А това означава, че тези галактики, които са разположени на около сто милиона светлинни години, може би всички са повлияни от по-голяма обща спираловидна структура, от която заедно са формирани.

Черните дупки, дори свръхмасивните такива, са нищожни в сравнение с нишките от галактики, които могат да се простират на стотици милиони светлинни години. 

Тези нишки са нишките, по които може да се тълкува най-важния въпрос - за свързаността в разклоняване на времето и пространството като в космическа паяжина. Усукването на спиралата има влияние върху това, което се случва около пространството на черните дупки, посочват учените. Ръс Тейлър, астрофизик от университета в Кейптаун в Южна Африка, заяви:  "Това, което виждаме, е че Вселената се върти последователно в една и съща посока".

Светлината, която астрономите анализират е изминала около 7,40 милиарда години, за да достигне до Земята, което е малко над половината от възрастта на Вселената.

Галактики растат от сблъсък с други галактики, посочват учените, но интересното е, че сега се регистрират данни, които показват, че всичко е във формата на спирала и има въртене в една и съща посока.
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай