Уникален мегалит в Хърватска, със седем кладенци, доказва връзкатa с България

01.08.2016 г.
9268 прочитания
2 коментара
Добавена от:
Портал12
След интересния познавателен пътепис на проф.Дамян Попхристов за откритото древно светилище в Босна, по време на  Пътуващия семинар: „Богомилското Учение и присъствието му на Балканите“, организиран от Фондация „Български Център Просветление“ ,ще ви представим и това, което видя историкът Елица Димова там и как разчете символите. Г-жа Димова бе част от екипа на Портал12, който съпътстваше пътуването. Ето и нейният разказ от първо лице:

Едно е да знаеш, друго е да имаш познание и трето е да си мъдър. Богомилите от Босна и Хърватска, които наследяват българското учение, са съхранили през времето тайната на сътворението на цивилизацията. В близост до село с познатото ни име Ловреч, се намира мегалитен комплекс, за чието необикновено значение местните хора не подозират.  Седем спираловидни каменни съоръжения, оградени с определен брой камъни, са ориентирани към Полярната звезда, като четири от „кладенците” образуват равнораменен кръст.  Тези обекти са по пътя за Сплит. Същият спирален храм в близост до София, в село Гърло, изпълнява идентична функция. Такива мегалити има и Латинска Америка.

Съоръженията, които се виждат от пътя към Сплит, сега са пълни с вода и дори заблатени, но ясно се очертават каменни стълби, водещи към дъното, където се е задействал енергийния генератор. Той е бил използван само и единствено като хармонизатор на подземните, земните и човешките енергии.

Все повече доказателства показват, че древните са знаели да използват енергията на Земята за свои цели. Според изследователят на боснениските пирамиди Самир Османагич пирамидите са средство и за комуникация с неизвестни засега цивилизации и дестинации. Несъмнено кладенците до Ловреч са част от древните мегалитни структури, които се откриват на територията на Босна и Хърватска и представляват единен комплекс.

стечка

Датирането на това съоръжение вероятно би било спорно, но можем с основание да смятаме, че неговият първоизточник е закодиран в България. Не бихме имали претенции, че това е свързано със страната ни, ако изобилни исторически факти не го потвърждават.

Българският корен на местностите, на многобройните топоними, също е безпогрешен свидетел. Известно е, че в различни периоди средновековните ни владетели са имали не само уредени взаимотношения с част от тези територи, но и са владели чрез васални статути близки области. Не само това. Богомилството от България намира радушен прием в Босна, Херцеговина и Хърватска. То се пренася след 10-11 век и дори става държавна религия. Чрез нея се пренасят и знанията на нашите предци, които се криптират в каменни генератори, наречени „стечки”. Не на последно място културната близост с босненци става ясна, когато те ти заговорят на разновидност на българския.

мегалит Босна - Хърватска - богомили
Хърватите в близост до мястото на мегалита също имат особено отношение към нас. За да получим информация за местонахождението на обекта, на който смятахме, че ще намерим само стечки, трябваше да споменем, че сме българи. Местните момци вдигат напети къщи и после идват у дома да си вземат булки.

Този таен шрифт веднага се появява на „екрана” на нашата родова памет, защото цялата група се чувства превъзходно, като поканени роднини. Даже разменените погледи и жестове по тесния път с местните хора, са ни много познати.

Седемте кладенци се предхождат от стечки със знаци добре познати на нашата древна символна система. На тях има сякаш небрежно издялани конници с лъкове, розети, дървото на живота, означения на равноденствията, почитани от нашите предци във връзка с въздигане силата на родовия знак Дуло. Най-интересното е, че знакът Дуло присъства, макар и стилизиран на тези каменни компютри. Древните са знаели, че камъкът има свойството да задържа вибрацията на издялания символ и да го отключва при допир с човека.Удивително е, че занаятчиите в гр. Мостар преповтарят тези тайни български кодове върху съвременни изделия от мед.

медни изделия - ръчна изработка

Мегалитното съоръжение е част от общата духовна семантика. В същата ориентация север-юг, както кръстът, който се образува от кладенците, но малко по-настрани, стои малка стечка. Тя е над нивото на седемте кръга и има един знак, който присъства като основен елемент на българската духовна система – розетата. От обратната страна на камъка има също символ, подобен на анкх.

анкх

Стечките наоколо са по-различни от тези в Столац, паметник под егидата на ЮНЕСКО. Някои от изображенията се повтарят, но други са уникални. В Столац образът на посветения е изобразен с хиперболизирано голяма десница, която сочи небесно тяло – Слънцето и от чиято лява страна се мъдри опънатата тетива на лъка.  Лъкът също е небесен знак и най-вече на хелиакалния изгрев на Сириус в диспозицията с мистичната за душата планета от нашата Слънчева система – Сатурн.

Забелязва се, че на тялото на въздигнатия има хоризонтални линии, които следват чакрите, но те винаги са различен брой – от няколко до седем. Така ясно се очертава, че човекът, който поставя каменния символ е достигнал определена духовна степен. Доказателството за българския корен е нещо, което не забелязваме, защото често го виждаме, също както босненците и хърватите са обградени от стечките и техните сакрални знаци. Като преминаваме в центъра на София не можем да не се обърнем и с удоволствие да огледаме красивите униформи на гвардейците ни – с еполети и шнурове, като хоризонталните шнурове са седем.

гвардейци - униформи

Те са праобраз на това велико духовно посвещение, за което и нашите възрожденци за знаели, защото гвардейската униформа е копие на четническата. Така разбираме още нещо, че нашите поборници за милната ни свобода са били висши посветени във великото българско учение за свобода, братство и равенство. 

Автор: Елица Димова | Портал12
Източник: Портал12

Коментари: 2
 • Живко
  01.08.2016 г., 16:22 ч.
  1     0

  Някой дали знае около Ловеч (България) дали има някакви мегалити?...

 • Мер
  01.08.2016 г., 13:44 ч.
  5     0

  Много интересни факти! Любопитно ми е значението и влиянието на понятията "Ловеч" и "Ловреч" на вибрационно ниво...

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай