Учени потвърдиха теорията на Айнщайн за тъмната енергия във Вселената

02.05.2016 г.
2428 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
Учени разкриха информация за тъмната енергия в звездни купове. Астрономите са използвали данни от обсерваторията Чандра на НАСА, обсерваторията Планк на Европейската Космическа Агенция и голям списък с оптични телескопи, за да се разработи мощен нов метод за изследване на тъмната мистериозна енергия, която в момента е в основата на разширяването на вселената и съставлява над 99% от пространството в Космоса.

За да разберат повече за тъмната енергия, учените са наблюдавали външните краища на галактичните купове, които са най-големите структури във Вселената. При всички се наблюдава еднакъв тип интензитет на емисиите на рентгеново излъчване, но по-интересното е, че галактичните купове са като "матрьошки", с множество по-малки такива, които имат форма, подобна на по-големите. 

Чрез използването на тези галактични купове като маркери за разстояние, астрономите могат да измерват колко бързо Вселената се разширява в различните времеви периоди след Големия взрив.

Според общата теория на относителността на Айнщайн, скоростта на разширение се определя от свойствата на тъмната енергия, плюс сумата на материята във Вселената, когато последното е предимно съставено от невидима материя, наречена тъмна материя.

Учените изчисляват свойствата на тъмната материя по пътя на отрицателният подход в математиката. Те търсят величината на тъмната материя, като неизвестна спрямо всички други известни стойности - разстояние, маса на обекти, гъстота и др. Най-новите резултати потвърждават предишни проучвания, че свойствата на тъмната енергия не са се променили през милиарди години. Те също подкрепят идеята, че тъмната енергия се обяснява най-добре от "космологичната константа," която Айнщайн предложи за първи път и е еквивалентна на енергията на празното пространство.

Учените изследвали 320 галактични купове с разстояния от Земята, които варират от около 760 милиона светлинни години до около 8,7 милиарда светлинни години.  За да се определят по-точни резултати, отколкото само с Chandra рентгеновите данни, учените комбинират тези данни с информация за скоростта на разширяване на Вселената от оптични наблюдения на свръхнови, и работа от обсерваторията Планк, която изследва космическия микровълнов фон и остатъците от радиация от Голям взрив.

Природата на тъмната енергия е една от най-големите мистерии на физиката, така че е от решаващо значение да се измислят нови инструменти за изучаване на свойствата и, тъй като различните методи могат да имат много различни предположения, силни и слаби страни.
Източник: Портал 12

Коментари: 1
  • Пресияна Иванова
    30.04.2016 г., 09:15 ч.
    0     0

    Така е ....който е пратен на Земята с мисията да учи...първо потвърдиха гравитационните вълни, сега са на път да потвърдят антиматерията, остана само...изкривяването на време-пространството и това, че всъщност няма минало и бъдеще....и всичко е ВСЕВРЕМЕННО И ПОСТОЯНО СЛУЧВАЩО СЕ В РАЗЛИЧНИ ФОРМИ СПОРЕД ИЗБОРИТЕ НИ В ЖИВОТА

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай