Учени отчетоха драматично преместване на Северния полюс към Великобритания

14.04.2016 г.
7646 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
Драматично 75%-ово преместване на Северния полюс, насочено по протежение на Гринуичкия меридиан към Лондон, се наблюдава от няколко години, обявиха официално бритаснки учени. Смята се, че причината е потъването на ледените пластове в Гренландия и Антарктика, предизвикано от климатичните промени.

Северният полюс мистериозно промени посоката си на движение още през 2000 година, завивайки на изток към Гринуичкия меридиан, пише New Scientist. За учените вече е категорично ясно, че промяната се дължи на преразпределението на водата на сушата, както и на топящия се полярен лед.

Оста на въртене на Земята, а с нея и физическото местоположение на Северния полюс, са се премествали с около десет сантиметра на година през последното столетие към залива Хъдсън в Канада по протежение на дължината, преминаваща през Торонто и Панама Сити. Причината за движението беше преразпределението на маса вследствие на наместването на земната кора след края на последната ледена епоха.

Ново изследване заключава, че изместването се дължи на промяната на разпределението на водата на сушата. "За пръв път разполагаме с надеждни доказателства, че промените в разпределението на вода на сушата в глобален мащаб също променя посоката, в която се движи оста," казва ръководителят на проучването Сурендра Адхикари от американската Национална космическа агенция (NASA).

Индийският субконтинент и Каспийско море, например, губят огромни количества вода, което избутва оста на изток. Учените са използвали данни от сателита GRACE, за да разберат каква е взаимовръзката между разпределението на водна маса и ориентацията на земната ос между 2002 и 2015 година.

Резултатите хвърлят светлина и върху друга дългогодишна загадка - какво причинява колебанията на оста на всеки няколко години. Колебанията се дължат на промени във водната маса по повърхността на цялата планета, казва Адхикари.
Източник: Портал12

Коментари: 1
  • Bilko Begins
    13.04.2016 г., 22:34 ч.
    0     0

    Да става каквото ще става, само Гълфстрийм да не спира да се върти...

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай