Теодосий Спасов поде възраждането на Музикална къща БНР (ВИДЕО)

17.12.2015 г.
3919 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Теодосий Спасов стана директор на Музикална къща към българското национално радио (БНР), а Росен Гергов зае позицията - главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Новината бе приветствана от музикалните среди и обществеността, тъй като и двамата са утвърдени професионалисти, които могат да повишат качеството, културата и влиянието на българската музика.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ИЗКАЗВАНЕТО НА ТЕОДОСИЙ СПАСОВ:
Теодосии Спасов

Очаква се Спасов и Гергов да допринесат Националното радио да продължи да бъде един от най-големите културни меценати в България. Голяма роля за това имат шестте състава на БНР – Симфоничният оркестър, Оркестърът за народна музика, Биг Бендът, Смесеният хор, Детският радиохор и вокалната група „Радиодеца“.

Завръщам се на този пост за втори път и, както и преди, се надявам, че ще направя съставите хомогенни. Промяна и обновление са ключовите думи, с които се ангажирам с работата. Трябва да се грижим за нашата култура по най-разумния начин, за да запазим българските постижения. В лицето на Росен виждам един млад човек, който се е обогатил чрез европейските и световни образци и общуване. Хубаво би било да се освобождават пространства за нашите деца и внуци. Колко е красиво да се намери последовател и да му дадеш хоризонт да продължи твоята работа, заяви Теодосий Спасов.

БНР е такава институция, че си е извоювала правото да работи с най-големите имена. Такъв е Росен Гергов - гражданин на света, свирил с повечето от именитите оркестри и световни театри по света. Успехите му са и на концертните сцени, и на оперните, което е пресечната точка на големия талант. Маестро Гергов, както и досегашният диригент на симфониците – Емил Табаков, тръгват от Русе и именно маестро Табаков го кани да работи с радиооркестъра, което е неговият дебют пред българска публика през 2012-а г. 
Източник: Портал 12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай