Свръхмасивна черна дупка се намира в самия център на нашата Галактика

01.04.2016 г.
2601 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Свръхмасивна черна дупка се намира в самия център на нашата Галактика "Млечен път". Досега учените гледаха на този въпрос теоритично, но вече са на лице реални доказателства. Актуална снимка от телскопа Хъбъл показва в няколко цветови спектъра повече от половин милион звезди в гъсто населеното сърце на нашата галактика. Този звезден куп обгражда централната свръхмасивна черна дупка в Млечния път, която е около 4 милиона пъти масата на нашето Слънце.

Надничайки дълбоко в сърцето на нашата галактика Млечен път, космическият телескоп Хъбъл разкрива богата картина и свързаност на повече от половин милион звезди. С изключение на няколко сини звезди на преден план, звездите са част от ядрения звезден куп в Млечния път, който е най-масовата и най-гъстата звездна зона в нашата галактика. Гъстотата на звездите в тази област е еквивалентна на това да натъпчем един милион слънца между планетата Земя и нашия най-близък звезден съсед - Алфа Кентавър. 

Астрономите използват инфрачервени камери на Хъбъл, за да пронижат праха в диска на нашата галактика, която замъглява звездния куп около черната дупка. Изключително гъсти облаци от газ и прах се наблюдава в цялата зона около свръхмасивната черна дупка, а освен това постоянно се редува тъмен и ярък фон на звездите. Тези облаци са толкова дебели, че дори и инфрачервените камери на Хъбъл не могат да проникнат през тях.

черна дупка в центъра на Млечния път

Висококачествените последни снимки на Хъбъл позволиха на астрономите да измерят движението на звездите в продължение на четири години. Използвайки тази информация, учените са успели да направят изводи за важни свойства като маса и структурата на звездния куп в центъра на Млечния път.

Тази картина, която обхваща 50 светлинни години, е мозайка от зашити девет отделни изображения от широкоспектърната Камера Хъбъл 3. Центърът на Млечния път се намира на 27 000 светлинни години разстояние. Гъсто населеното със звезди изображение е само върхът на айсберга: астрономите смятат, че около 10 милиона звезди в този клъстер са твърде слаби, за да могат изобщо да се включват в тази картина.

Космическият телескоп Хъбъл е проект на международното сътрудничество между НАСА и Европейската космическа агенция.
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай