Светлинното замърсяване лишава повече от 1/3 от населението на Земята да вижда Млечния път (ВИДЕО)

13.06.2016 г.
1603 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Светлинното замърсяване в градовете лишава повече от 1/3 от населението на Земята да вижда Млечния път. През нощта, тази своеобразна река от звезди се врязва в плътния мрак на пространството и небесните тела образуват ядрото на нашата галактика и тяхното меко сияние, спечелило псевдонима си "Млечен път".

За повече от една трета от населението на Земята, блясъка на изкуственото осветление прикрива тази невероятна космическа гледка и спектакъл на звездите, съобщиха официално изследователи тези дни. Близо 80% от американците и 60% от европейците вече нямат никаква възможност от градска или крайградска среда да видят галактическото ядро ​​през нощта.

Чрез използването на комбинация от сателитни измервания и наблюдения на земята, учените са сглобили първите глобални карти на изкуствена светлинна замърсеност, от които става ясно, че почти четири от всеки пет души по света живеят под светлинно замърсено небе. Най-замърсено нощем е небето в Сингапур, Северна Италия, Лондон, Ню Йорк, а нощите са най-чисти и дълбоки в Чад, Централноафриканската република и Мадагаскар, където повече от три четвърти от жителите могат да гледат нагоре към звездите и да виждат магията на Космоса и Млечния път.

В България, благодарение на икономическата изостаналост, Млечния път може да се вижда ясно от почти всички български села, отдалечени на поне 15 км. от градските центрове.

 
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай