Споделете принципи и същност на Богомилското учение

Коментари: 5 Прочитания: 813
 • Ангелина Златева
  26.10.2016 г., 11:41 ч.
  1     0

  Здравейте, четох днес в сайта, че Католическата църква се извинява за клането на катарите във Франция, които според статията са едва ли не богомили. Богомилите не бяха ли официално ерес поне според нашата църква и какво общо имат богомилите с Франция. Тааа… моля ви, разяснете ми накратко основните идеи и принципи в богомилското учение, както и тяхната история на кратко - какво се случва след гоненията им в България, освен до Франция до къде стигат? И означава ли негласно това извинение на католическата църква, че това учение все пак не е ерес, и че просто инквизицията е клала наред без да пита?

 • Mind Power
  27.10.2016 г., 16:54 ч.
  3     0

  Ами да ти кажа то основните им принципи ги има и в Десетте Божии заповеди. Само че по онова време, а и сега, кой ти ги е спазвал, освен те и подобни. Това учение e процъфтявало в най-тъмните векове на Европа и е носило прекалено свободолюбив дух по онова време. Не са се кланяли на кръста (те и първите християни не са се кланяли ако става въпрос), не са си правили кумир, т.е. не са били привърженици на иконите, на църквите като институции. Живее ли са супер скромно, не са употребявали алкохол, били са против войната и насилието – даже са били вегетарианци. Представяш ли си по онова време да си съзнателен вегетарианец?!? Били са изключително толерантни към другите религии, признава ли са равенството на жената и мъжа, въобще идеи много изпреварели времето си. Сама си прави изводите! Това е от мен май

 • Георги Георгиев
  31.10.2016 г., 10:10 ч.
  4     0

  Ангелина, колегата горе е дал наистина кратка сентенция. Но с нея, ти би останала отново в заблуждение. Богомилите са проповядвали учението на Христос и апостолското християнство в чистия му вид и дълбок езотеричен смисъл: "Богомилството е много сложна система от знания, история и техники в областта на езотериката, науката и философията. Религиозният му слой - християнският, или видимата му страна - е само част от едно мно¬го по-дълбоко и всеобхватно знание за света, мирозданието и хо¬рата. По своята езотерична същност то представлява един висок етап от развитието на много по-древни знания и практики, защото включва в себе си разбиранията и знанията на траки, прабългари, дори атлантско и лемурийско познание. Така Богомилското Учение представлява един уникален синтез на Херметичните принципи и християнските мистерии. Затова ще започна от „Първия прин¬цип на Хермес Трисмегист“ - „Цялото е Ум, Светьт е Ментален“. „Цялото“ няма пол. „Цялото“ е Непознаваемо. Абсолютно всички езотерични течения говорят за непознаваемостта на Божествената реалност." - прочети За Богомилите от уста на ухо на Дамян Попхристов. Обещавам ти, че ще я прочетеш на един дъх! Ще разчупиш тотално мирогледа си за историята на България и Европа като цяло! Отиди до край! Не се самозалъгвай с кратки сентенции! Търси Истината винаги!

 • Ангелина Златева
  03.11.2016 г., 16:50 ч.
  1     0

  Благодаря ви много, че се отзовахте! А като са били извън църковната догма, има ли ли са молитви, библия, свитъци със свещени текстове? . И кое по-точно са отричали от канона и защо? Благодаря ви

 • Биляна Николова
  24.02.2017 г., 10:46 ч.
  1     0

  В черквата в село Добърско...има богомилски послания и запечатани енергии...за тези, които могат да ги видят и да се докоснат.  

   

  Богомилите, казват нещо, което е много дълбоко: "Няма религия, по-висша от Истината"Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай