Самолети ще възстановяват обезлесени гори с бомби-фиданки

11.05.2016 г.
1099 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Вместо да пускат смъртоносни бомби, военните самолети биха могли да създават живот. Много ефективно залесяване може да бъде извършено с бомби със семена и разсади, а за целта могат да бъдат използвани военни самолети – както нови, така и ремонтирани стари.

Обезлесяването в световен мащаб се разраства все повече. Белите дробове на планетата изнемощяват от ден на ден. Все по-трудно е да се садят дървета на ръка и не можем да наваксаме изгубеното.

Интелигентна бомбардировка с фиданки
Използвайки стари военни самолети, можем да засаждаме близо милиард дървета годишно. Тези самолети ще използват „бомби-фиданки“, за да залесят горски площи, оголени в следствие на законна и незаконна сеч. Самолетите могат да достигнат много отдалечени райони, включително и пустини. По този начин саденето на ръка няма да е толкова жизнено важно и необходимо, както е сега, и дефицитът на хора няма да е проблем.

Вече има разработена програма за авио-залесяване с някои от най-бързорастящите дървесни видове, които растат с по 3 метра годишно. Тези дървета могат напълно да компенсират негативните ефекти от обезлесяването в рамките на няколко години.

Каква е технологията?
Използвани и изведени от експлоатация товарни военни самолети първоначално създадени, за да пускат мини, ще бъдат преустроени в залесители. Самолетите ще пускат конусовидни фунии, пълни с почва и фиданки. При пускането им, конусите ще се забиват в земята на такова разстояние един от друг, каквото би било разстоянието при засаждане на ръка. Бомбата-фиданка не експлодира при удара в земята, а се забива и обвивката й се разгражда с течение на времето. В обвивката се съдържа известно количество тор и достатъчно влага, които гарантират, че дървото ще успее да се вкорени.

Самолетите могат да пускат повече от 3 000 фунии в минута, приблизително по 900 000 на ден. Така горите ще бъдат възстановени за много по-кратко време, отколкото ако садим дървета на ръка.

 
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай