Самоконтролът над ума и сетивата е пътят за намаляване на личната карма

11.05.2017 г.
3928 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
Самоконтролът над ума и сетивата е пътят за намаляване на личната карма.  Изключително важно е да се научим да контролираме както нашият ум, така и нашите сетивни органи, защото те оказват влияние върху нашата карма. При всяко раждане човек носи кармичният багаж от предишните си дела и животи, а всяко действие носи своите последствия. Затова е изключително важно какъв подход ще изберем - така както с нож могат да се нарежат плодове или зеленчуци, така с нож може да се прережи и гърло на животно или човек. Така с очите и другите сетива ние можем да избираме - да приемаме и мултиплицираме красивото, или пък грозното...

Натрупаната карма не може да се измие лесно и бързо, но ако човек се моли искрено и назовава божествената природа, която е пълна с чистота, състрадание и истина, силата на нашето намерение може да направи чудеса. 

Когато Вселената бе създадена, влезе в действие законът за кармата. Никой не може да го избяга. Следователно намерението да се прави добра карма трябва да дойде отвътре при човек и тогава можем да задействаме процеса на преодоляване на лошата карма.

Когато човек умре, неговите карми не се изгарят или погребат с безжизненото му тяло. Кармата остава и се пренася напред към следващото раждане. Кармичният багаж се носи от вас. Кармата е единствено резултат от самодействие, основаващо се на философията на действието и реакцията. 

Ето защо е важно да бъдем много предпазливи за петте сетивни органа (зрение, слух, обоняние, вкус, осезание+равновесие) . Те са ни дадени като чувственост, заедно със свободната воля, за да можем да водим осъзнат живот. Злоупотребата със сетивните ни органи води до натрупване на карма, която се проявява като частично очистване в текущия ни живот чрез болести на очите, ушите, носа и гърлото, мозъка.

© 2017 Портал12
Източник: Портал12

Коментари: 1
  • Йордан Йорданов
    19.05.2017 г., 07:59 ч.
    0     0

    Техники за контрол над ума има много, но това е дълъг и сложен път.Както и крие много рискове защото умът е деликатен "инструмент". По лесно и без риск е "излизане" от ума. Когато не му пречим да работи той сам по себе си върши много добра работа. За да работи умът безпроблемно е необходимо съзнанието да е без мисли, да е наблюдаващо съзнание.Тогава умът вече не е проблем, а кармата става осъзнат проблем. Докато човек преминава през живота е трудно да не трупа карма защото постоянно си взаимодейства със заобикалящия го свят, но може да я направи по малка.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай