С боб и леща срещу глобалното затопляне

Информация за събитието
  • Начало: 23.02.2016 г. от: 19:00 ч.
  • Край: 23.02.2016 г. в: 22:00 ч.
  • Организатор: За Земята: Училища за готвене
  • Тип събитие: Платено
  • Регион: София град
Запиши събитието
Добавено от:
Портал12
220 прочитания
В четвъртия курс на Училища за готвене на За Земята ще бъдат разгледани хранителните характеристики на бобовите варива и ще бъдат показани някои напълно изненадващи кулинарни техники, които ще помогнат на всеки курсист да разнообрази менюто си по устойчив начин. 

Основната причина за глобална промяна на климата е натрупването на парникови газове в атмосферата, чиято увеличена концентрация води до повишаване на температурите на планетата.

Интензивното животновъдство е вторият най-голям източник на парникови газове след изгарянето на фосилни горива. При естествените ферментационни механизми на храносмилането при преживните животни се отделят огромни количества въглероден диоксид и метан. Това не би било проблем, ако тенденцията за масово отглеждане на добитък не се беше превърнала в огромен бизнес, който промени начина на хранене на т.нар. развит свят под предлога на важността на високопротеинното хранене. В никакъв случай не трябва да се пренебрегват и огромните обеми на вода, която се използва в интензивните ферми.

Природата обаче е създала много по-приемлива алтернатива на протеинови източници и това са бобовите растения. Високото съдържание на белтъци, неоспоримо добрите вкусови свойства, а и хилядолетното съвместно развитие на хората и разнообразните роднини на фасула и лещата са истински добри причини да предпочетем тези зърна пред месото, добито при съмнително хуманни обстоятелства.

Има и още една причина да се замислим за бобовите и да посветим цял един курс на тази храна. 2016-та бе обявена за година на бобовите култури от Организацията за прехрана и земеделие на ООН. Лещата, грахът и фасулът са много важни за осигуряването на прехраната на големи части от световното население. В страните от Южна Америка, Африка и Азия тези растения са неотменна част от менюто на хората и се отглеждат предимно от малки и семейни стопанства. Бобовите култури обаче все още не са достатъчно добре оценени въпреки че са сравнително евтина алтернатива на животинските белтъчини и биха могли да помогнат за преодоляването на глада по света.

Цена: 20 лв.
Записване: За да си осигурите място в курса, мoля попълнете регистрационната ни форма
Кулинарно Училище Amuse Bouche, ул. Кораб планина 8