Пътуващ семинар разкри духовни познания и преоткри вътрешното Аз (ПЪТЕПИС)

29.05.2016 г.
9436 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
Пътуващият семинар Пловдив – село Ситово, който се проведе миналата седмица, беше нещо като вглъбяване към вътрешното Аз чрез изследването на места, които не сме познавали досега духовно. Тези места са сякаш скрити дори в най-оживения град – те имат своите пазители. Това сподели пред Портал 12 историкът Елица Димова. Ето и самият разказ по повод пътуващия духовно-исторически семинар:

Камъкът на съзиданието на Джендем тепе в Пловдив е издълбан като трон и ясно се вижда, че е пригоден за сядане и твърде много прилича на трона на жрицата от Перперек. Този факт не бива да бъде пренебрегван. За да пристъпиш, обаче, в това свещено пространство е необходимо да имаш „разрешение”. Камъкът, който  шеговито нарекохме „лифтинг камък” действително има свойството да енергизира организма и вероятно може да се изследва какво е въздействието на клетъчното ниво на организма.

В основата на Джендем тепе се открива специално лъчение, което има лечебни свойства
Още преди години генетищът Ангел Калинов от Пловдив твърдеше, че в основата на Джендем тепе се открива специално лъчение, което има лечебни свойства. Историческата основа на това търсене е свързано с тракийските храмове, които са били изградени по върховете на тепетата и които освен на Аполон са били посветени и на женски божества като Венера и много често на нимфите, като служителки на женските култове. Твърдението в последно време, че всяко тепе има свое мъжко или женско посвещение не е измислица на болен ум. Това е основата на древнобългарското учение, което се открива в орфизма, но по-късно в особеното християнство, което практикува българския народ, дълбоко свързано със семейството, тайнството на богослуженото в интимната стаичка на семейния дом и отслужвано чрез фолклора.

Това е разбирането, че хармонията се постига с единството във физическия, но и в духовния свят и то и на двата равнопоставени духовно пола. Всички български божества са обикновено по двойки Орфей и Евридика, Бал и Кибела, Хестия и Залмоксис и др. Името на богинята на изгрева Зоура например може да намери много рационално и логично обяснение чрез по-късни текстове на богомилите, които казват, че ЗО е силата на разрушението, а РА е силата на съзиданието. Когато казваме на български „зора” всъщност казваме, че тъмнитата се сменя със светлината и в духовен смисъл. А УР от Зоура от друга страна е знакът Дуло – символ на съзиданието, само че без двете хасти или чертички отстрани. Той също се състои от две руни за женско и мъжко начало.

В Пловдив се намира първообраза на древна Троя
Така че време е да спрем срамежливото прикриване на фактите, че в Пловдив се намира първообраза на древна Троя. Циклопският градеж от 4000 г. преди Хр. е по-древен от времето на признатата Троя - 2600 г. пр. Хр. През 2800 – 2400 г. пр. Хр. имаме разцвет на шумерската цивилизация, като през 3100 г. пр. Хр. е датирането на първата известна засега писменост в Месопотамия. Не е учудващо тогава, че 1500 г. преди това са писмените тракийски текстове от Караново, Градешница, Езерово, Тартария, Крит и Пелопонес.

Но всичко това пак остава сякаш извън полезрението на науката и не защото няма материални доказателства, а защото твърде дълго пренебрегвахме духовната основа на нашата култура. А тя пак по странен начин е свързана с едно всъшност научно познание за света и мястото на човека с неговия микрокосмос, който има властта да променя макрокосмоса около него.
 
Първата Троя е свързана и с другите тракийски светилища от Родопите и Странджа 
Светилищните комплекси не са сами за себе си, те са част от една ясна българска култура, изградена с логика и прагматично знание, но чиято основа е почитане на духовната същност на нашия свят.
 
Продълължавайки до село Ситово групата ни трябваше да се сплоти и преодолее чувството за собствена изолация. Ситовският тракийски комплекс се оказа едно трудно достъпно място. Дъждът образуваше вади по пътя, а подстъпът към надписа беше стръмен.

Ситово

Вятърът раздуха опитите да се постави каквото и да е върху камъните, а човещкото присъствие оказа силно въздействие върху камъните и те придобиха лилав оттенък. Тъй като бяхме наблюдавали подобен ефект и на други свещени места в България заслужава да се запитаме какво става с камъните, които явно следват логиката на специален градеж – спираловиден или пък на свещени геометрични фигури, който задейства силни земни и човешки енергии.

ситовски надпис
 
Древният надпис при село Ситово
Правени са различни опити за разчитане на надписа, но това, което открихме от опита на нашето изследователско търсене беше, че специалният хоросан около надписа, както и гладката текстува на основата му, показват напълно преднамерено умение. Текстът е съвсем до ръба на козирката и така е защитен от атмосферните влияния. Цветът на хоросана е черен. А буквите е напълно възможно при изследване на покажат червена вътък. Черният цвят заедно с червеният присъстват във всички тракийски тробници и комплекси. Те са свещени изразители на връзката между душата и отвъдния свят, живота и смъртта, кръвта божия и безсмъртието, както и на връзката с паралелните светове. Червеното е познато добре в египетската култура и се знае, че и двата цвята са свързани с Изида или с българското й име Аста. Астите са тракийското племе охранявали магичните територии на нейното присъствие в Странджа. Червеното е цвят и на Ищар, а на едно керамично изображение крилата на Ищар са в бяло зелено и червено.
 
Един от символите на Ищар са совите, които пък се намират върху олтара на църквата Свети „Петър и Павел” в Пловдив, където също бяхме.

сови - дърворезба

Така цялото ни пътуване постави най-важните въпроси на човешкото съществуване – кои сме ние и защо сме на тази Земя. Продължаваме да търсим отговорите.

Автор : Елица Димова

сови - Ищар
 
Източник: Портал12, Елица Димова

Коментари: 1
  • Ния Ангелова
    29.05.2016 г., 10:42 ч.
    2     0

    Много интересно и образователно!!!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай