Приспиването в душевен комфорт - опасен символ, предхождащ идването на Ариман

09.12.2016 г.
7687 прочитания
7 коментара
Добавена от:
Портал12
Принципно има основно три вида човешки индивиди в нашето съвремие. Едните, които се движат, работят, хранят се, правят някакви неща и т.н., но през цялото време спят и животът им минава като в някакъв сън. Вторият вид са тези, които чрез различни стимули са преминали бариерата на голямото дневно сънуване, разбрали са, че искат да се спасят от него и са поели по път към личностно и може би... духовно израстване. Тук обаче ги очаква зловещ капан. Съблазняващо и приятно изглеждаща клопка, която да ги успи отново и то още по-силно.

Те попадат в илюзорен свят на съзерцание, гледат изгреви и залези, опитват се да се откъснат фактически от този свят, недомогвайки се до вътрешното чувство, че всъщност Земята е най-големият дар за преобразяване, метаморфози, трудности, изпитания и предизвикателства, които могат да ни осветлят истинският път обратно към божественото.

Ето какво споделя по тази тема създателят на антропософската наука Рудолф Щайнер:

" Луцифер има пръст в цялата съвременна теология, в неестественото, церемониално и маниерно изкуство. Ариман има пръст в онези бездуховни и повърхностни естествени науки, които изобщо не могат да се доберат до проявленията на Духа в природния свят; Ариман насърчава механичните и бездуховни елементи в човешкото поведение. Традиционният духовен живот малко или много е съхранил нещо от луциферическите Ангелои и те са устремени към една важна цел: да предпазят човека от действия! Да не позволят на човека някакви действия! Те искат да го ограничат в рамките на вътрешния душевен живот. Обаче човекът стана личност. И въпреки това, тези Ангелски Същества непрекъснато се противопоставят и внушават на човека: ти не трябва да се впускаш в никакви действия! Ти не трябва да стигаш до откровенията на своята воля!

Да, те искат да принизят човека до едно мистично вътрешно спокойствие, да го приспят в един душевен комфорт. Те го тласкат към мистиката, към фалшивата теософия. Те го тласкат към пълна пасивност и шепнат: Ти не трябва да действуваш, а да съзерцаваш! Те го превръщат в един мечтател, който предпочита ден и нощ да се занимава с великите загадки на света, но не и да пренесе във външния свят огнените езици на своя Дух. Те биха искали да видят как официалната наука израства от външното и повърхностно наблюдение.

Те с удоволствие наблюдават как възниква една наука като тази на отец Сели, който беше отличен астрофизик, защото наред с микроскопа и телескопа притежаваше нещо, което е просто несъвместимо с техниката: онова, което му беше дадено от луциферическите Същества под формата на свръхчовешка мъдрост."
 
Източник: Портал12

Коментари: 7
 • Деси
  11.12.2016 г., 00:39 ч.
  1     0

  Осъзнаването е период, който цял живот ще развиваме. Ако някой си мисли, че само с медитация ще постигне осъзнаване още в двадесетата си годишнина... И действието и съзерцанието са ключови за осъзнаването. В момента, в който можем да погледнем и да съчувстваме в дадена ситуация от всичките и непроявени вариации, които са възможни, тогава можем да нарече това осъзнаване. Нещо подобно като да предвидиш всички възможни комбинации в шаха. Успех.

 • Алия Ошова
  10.12.2016 г., 11:30 ч.
  1     0

  Рудолф Щайнер е далеч от духовното просветление и на светлинни години от Петър Дънов - Дънов е истинскят буден духовен учител. Рудолф Щайнер е само един интелектуалец, човек на ума, но не и на духовността! - http://aliya.blog.bg/drugi/2011/01/07/duhovna-vryzka-uchitel-i-uchenici.663495

 • Айлинор
  09.12.2016 г., 19:34 ч.
  0     4

  Бих искала да отбележа според мен една неточност в заглавието. Там би следвало да бъде „Луцифер“, а не „Ариман“. Ако се позадълбочите в статията и познавате поне малко словото на Щайнер, веднага бихте го забелязали.  

 • Nikname
  09.12.2016 г., 15:34 ч.
  0     0

  Не разрах, кой е третият вид?  

 • Алия Ошова
  09.12.2016 г., 14:34 ч.
  0     0

  Зорница Найденова, не знам кого познавате, но определено не познавате процеса на духовното израстване, а още по-малко познавате медитацията! Медитацията е процес на осъзнаване, а осъзнаването е единствената будност.  

  Осъзнаването не е възможно, ако търчиш след желанията и страховете на ума си, а само когато опознаеш себе си!

 • Зорница Найденова
  09.12.2016 г., 09:02 ч.
  8     1

  Алия Ошо, извинявайте, но аз лично познавам такива млади хора, отричащи съвременната "матрица", неспособни да общуват вече с "който и да е", защото толкова "дзен" са станали и толкова съзерцават и медитират, че са се самозабравили, че живеят в общество, сред души, и че трябва за да промениш света към по-добро да се действа, да се общува, да има обмен на енергии! Живеят си в панелката, медитират си, иначе са веган, ама не смеят да хванат гората, щото ще им избяга комфорта нещо... Нищо лично, но може би Вие не познавате такива хора и затова не разбирате статията към кой тип хора е отправена

 • Алия Ошо
  09.12.2016 г., 08:51 ч.
  2     3

  Що за глупост! Няма и не може да има душевен комфорт в  

   

   

   

   

  Сънуването! Истинското духовно усъвършенстване се нарича Осъзнаване - както на вътрешния мир, така и на външния! Да се спреш от непрекъснато действие, от търчане насам натам и да останеш в наблюдение и не означава да спиш, ада си буден и осъзнат. Нарича се медитация! Тя е огънят, който пречиства душата и ума ти!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай