Поредният пример за възраждане: Балетът Спящата красавица оживя в читалището на село Марян!

26.08.2016 г.
1608 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
Балетът “Спящата красавица” оживя в читалището на село Марян. За 6-та поредна година през месец август Балетна Академия Марян се проведе в читалищата на село Марян и село Руховци в красивия Еленски балкан.  В академията взеха участие 35 деца от София, Варна, Бургас, Велико Тъново, Пловдив, Елена, Димитровград, Русе , както и участници от Италия и САЩ.

Детски смях, тренировки под звуците на класическата музика огласиха прашните селски улици, които потънаха в спомените от миналото.

Примабалерината Диляна Никифорова, която е една от най-ярките звезди на съвременния балет е приела за своя мисия да обучава младите таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет.

Пред Портал12 тя заяви:

За мен е много важно, че както Академията, така и събитията се провеждат тук в Еленския балкан, където са моите корени. Красивата природа, досега с миналото, отваря сетивата на нашите ученици и ги откъсва напълно от тяхното ежедневие. Това определено им дава възможност да се потопят в балета и неговата магия. Не с по-малко значение е това, че местните хора, ни чакат всяка година и ние ги потапяме поне за миг в една друга реалност, която прави отруденото ежедневие, по-лесно.

Диляна Никифорова


Академията завърши с два спектакъла на балета „Спящата Красавица“ по музика на П.Чайковски и хореография по М.Петипа с постановъчен екип на Балетна Академия Марян в село Марян и в град Елена. Спектакълът включи съвместни изпълнения на децата, участвали в академията и тези на професионалните балетни артисти-гости на академията.След събитието , Диляна Никифорова благодари на всички, които подкрепиха академията и сподели с нас, че искрено се надява и други творци да последват примера и да виждаме все повече артисти да обръщат поглед към българските села и корените ни, за да предават импулса и на следващото поколение.

Никола Никифоров

Снимки спектакъл: Илия Иванов
Снимки Диляна Никифорова:Иван Аврамов
 
Източник: Портал12, Таня Борисова

Коментари: 1
  • Елвира Симеон
    31.08.2016 г., 20:50 ч.
    1     0

    Балет на село! Каква красота, каква инициатива, достойна за пример! Истинска жена!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай